Μηδέν εις το πηλίκον!

(10 χρόνια Festival Μηδέν!)

Το Video Art Festival Μηδέν ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να πλημμυρίσει με κινούμενες εικόνες και πολύχρωμες ιδέες το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας παρουσιάζοντας και φέτος ένα δυναμικό πρόγραμμα σύγχρονης βιντεοτέχνης απ’ όλο τον κόσμο, από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου 2014.

Το φεστιβάλ φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια του, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο πορείας στην ελληνική και διεθνή εικαστική σκηνή και θέτοντας νέους στόχους για το μέλλον. Στην επετειακή αυτή διοργάνωση, το κοινό της Καλαμάτας -και όχι μόνο- θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 250 έργα βιντεοτέχνης από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά σε χώρους του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, αυτή τη φορά όμως οι κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ μετακομίζουν στην πλατεία Όθωνος, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή (από το μηδέν πάντα!) σε ένα νέο χώρο. Παράλληλες εκδηλώσεις, ειδικές προβολές και αφιερώματα θα φιλοξενηθούν επίσης κατά τη διάρκεια του τριημέρου και σε άλλους χώρους του Ιστορικού Κέντρου (Καλλιτεχνικό Στέκι, dk design studio, Barfly), ενώ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου REX θα λάβει χώρα μια ειδική παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του φεστιβάλ σε συνδυασμό με ομιλία του αντιπρύτανη της ΑΣΚΤ (και πρωτοπόρου καλλιτέχνη των Νέων Μέσων) Μάνθου Σαντοριναίου, με τίτλο ” Ήτανε μια φορά ένα φεστιβάλ ή οι μεγάλες διοργανώσεις στην εποχή της κρίσης” (Πέμπτη 3/7).  Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα έχουν, όπως πάντα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ανάμεσα στους βασικούς θεματικούς άξονες του φετινού προγράμματος: η ενότητα “Build your own world”, που εστιάζει στη δυνατότητα κατασκευής πολλαπλών πραγματικοτήτων μέσα από την τέχνη, η ενότητα “F for female”, που διερευνά θέματα σχετικά με τη γυναικεία ταυτότητα, και οι ενότητες “Dance I και ΙΙ” που συνιστούν ένα αφιέρωμα στις διαφορετικές εκδοχές videodance, ενώ ταυτόχρονα αποτίουν φόρο τιμής σε μια άλλη μορφή τέχνης που έχει αναδείξει και αγαπήσει η Καλαμάτα. Επίσης, ένα αφιέρωμα στην Ελληνική βιντεοτέχνη (“Μην είναι τα ψηλά βουνά; I και ΙΙ”) και μια μεταμεσονύκτια ενότητα αφιερωμένη στην αγάπη χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, με έμφαση στους προβληματισμούς -και τα προβλήματα- της LGBT κοινότητας (“LOVE”). Τις επιλογές της καλλιτεχνικής ομάδας συμπληρώνουν ενότητες αφιερωμένες στο animation (“Loading animation”) και τις ψηφιακές εκδοχές της βιντεοτέχνης (“I never promised you a real garden”), καθώς και μια σειρά από ενότητες που αναδεικνύουν διάφορες εκδοχές και μορφοπλαστικές τάσεις της βιντεοτέχνης και της τέχνης γενικότερα, εστιάζοντας σε έννοιες όπως το χρώμα, ο χρόνος, το βίωμα, η αφήγηση, και αναδεικνύουν πάνω απ’ όλα την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία (“Color”, “Mind Landscapes”, “Still Life” κ.α). Περισσότερο υπαρξιακή, τόσο από ατομική και κοινωνική, όσο και από πολιτική σκοπιά, η ενότητα “Get Over It”, που θα κλείσει το φεστιβάλ, μας καλεί να ξεπεράσουμε παλιούς φόβους και κοινωνικές συμβάσεις (και κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό) και να ξεκινήσουμε πάλι από το …μηδέν!

Εκτός από τις θεματικές ενότητες που επιμελήθηκε η καλλιτεχνική ομάδα του φεστιβάλ επιλέγοντας από τις φετινές συμμετοχές, θα παρουσιαστούν επίσης μια σειρά από ενδιαφέροντα αφιερώματα:

-επιλογές από φεστιβάλ και επιμελητές του εξωτερικού (προσκεκλημένοι φέτος το Oslo Screen Festival/Νορβηγία, το φεστιβάλ Cologne OFF/Γερμανία, η πλατφόρμα CYLAND/Ρωσία και οι επιμελήτριες Raffaella Barbato/Ιταλία και Kika Nicolela/Βραζιλία)

-ένα ειδικό αφιέρωμα στις πρώτες ταινίες μικρού μήκους διάσημων σκηνοθετών της 7ης Τέχνης από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse

-ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελληνική βιντεοτέχνη, και ειδικότερα στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως μέσο το βίντεο

-ένα αφιέρωμα στη φοιτητική δημιουργία, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί μια ενότητα φοιτητικών έργων από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) σε επιμέλεια της καθηγήτριας του τμήματος -και πρωτοπόρου της βιντεοτέχνης- Μαριάννας Στραπατσάκη, μια ενότητα από τη Σχολή Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας σε επιμέλεια του καθηγητή της σχολής Βασίλειου Μπούζα (ο οποίος έχει μάλιστα καταγωγή από την Καλαμάτα) και ένα αφιέρωμα στο Εργαστήριο Πολυμέσων και το Ελληνογαλλικό Master της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) «Τέχνη Εικονική Πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα Καλλιτεχνικής Έκφρασης», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Paris 8. Για την παρουσίαση του θα παρευρίσκεται στο φεστιβάλ ο Μάνθος Σαντοριναίος και μια ομάδα φοιτητών, που θα παρουσιάσουν έργα εικονικής πραγματικότητας και project του Εργαστηρίου Πολυμέσων και του μεταπτυχιακού.

Οι εκδηλώσεις του Festival Μηδέν 2014 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και με τη συνεργασία του Κέντρου Νέων Καλαμάτας, της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse και του Καλλιτεχνικού Στεκιού.

Ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Μάρθα Ζούπα, Μαρία Μπουρίκα, Βασίλης Παπαευσταθίου, Ιωάννα Δημητρακοπούλου-Κουταβά και Τέρψη Κονταργύρη.

Συνεργάτες: Σταύρος Καπέτης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Φιλάρετος Βούρκος, Ντάνυ Κάργας, Νίκος Ηλιόπουλος, Χρήστος Τσαμαρδάς

______________

Το Festival Μηδέν, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα. Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών, με κοινό πεδίο δράσης τη βιντεοτέχνη.

Ξεκινώντας από το 2005, το Festival Μηδέν έχει πλέον αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή βιντεοτέχνη.

Το φεστιβάλ δέχεται σταθερά τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 1000 συμμετοχές από περισσότερες από 40 χώρες σε κάθε του διοργάνωση και είναι πλέον γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους παγκοσμίως, με τις προσκλήσεις για συνεργασία και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ σε σημαντικές διοργανώσεις στο εξωτερικό να αυξάνονται συνεχώς. Τον τελευταίο χρόνο το φεστιβάλ προσκλήθηκε να παρουσιάσει προβολές ενοτήτων του σε Ρωσία, Ιταλία, Περού, Φιλανδία, Ισπανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Νορβηγία κ.α. ενώ ήδη υπάρχουν και άλλες προγραμματισμένες προτάσεις συνεργασίας.