Τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος και θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο-Βασίλειο Μεϊμαράκη, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013 στις 19.30.

 

Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων, έργων τέχνης αλλά και κινηματογραφικών έργων, η έκθεση παρουσιάζει τη βίαιη επίθεση εναντίον δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη. Αποτυπώνονται η ζωή και η δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ∙ τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος του Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα το αποτύπωμά τους στον Τύπο των ημερών ∙ η λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων και της σημασίας τους, τότε και μέχρι τις μέρες μας.

 

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, τα αρχεία Καίτης Τσαρουχά, Παύλου Δελαπόρτα και Μίκη Θεοδωράκη καθώς και από άλλους φορείς και ιδιώτες.

 Στιγμιότυπο από την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Θεσσαλονίκη, 22 Μαΐου 1963 Α.Σ.Κ.Ι. – Φωτογραφικό Αρχείο

Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, εγγράφων, περιοδικών, έργων τέχνης αλλά και  επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων και άλλων τεκμηρίων, η έκθεση παρουσιάζει τη βίαιη επίθεση – και τον αντίκτυπό της- εναντίον δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού στο ελληνικό κοινοβούλιο, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ης Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2013.

 

Λεζάντα φωτογραφίας 1: 

21 Απριλίου 1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην πορεία ειρήνης (Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου- Συλλογή Γρηγόρη Λαμπράκη)

 

Λεζάντα φωτογραφίας 2:

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Θεσσαλονίκη, 22 Μαΐου 1963

Α.Σ.Κ.Ι. – Φωτογραφικό Αρχείο