Την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 και ώρα 20:30, η ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, την μπαρόκ συναυλία “Vespro per la Madonna del Carmelo” (Εσπερινοί για την Παναγία των Καρμελιτισσών), του Georg Friedrich Händel (Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ) με πέντε σολίστ, πεντάφωνη χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων.

Η συναυλία περιλαμβάνει τα τρία έργα «Dixit Dominus», «Nisi Dominus» & «Laudate pueri Dominum» του Händel και ερμηνεύουν οι σολίστ: Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο), Εβίτα Χιώτη (σοπράνο), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Κωνσταντίνος Ζαμπούνης (τενόρος), Βασίλειος Ασημακόπουλος (μπάσος), το γνωστό Φωνητικό Σύνολο Eklipsis, η Ορχήστρα Δωματίου NuovArte και στο τσέμπαλο η Κατερίνα Κτώνα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη.

O G. F. Händel συνέθεσε τα έργα στη Ρώμη το 1707, μόλις 22 χρονών, βασιζόμενος στους ψαλμούς 109, 126 & 112, για το τάγμα του μοναστηρίου των Καρμελιτισσών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο συνθέτης επιδεικνύει μεγάλη συνθετική ωριμότητα, καθώς και ολοκληρωτική αφομοίωση των αρχών του Ιταλικού μπαρόκ, που δέσποσε στην μουσική πραγματικότητα του 18ου αιώνα.

Τα έργα αυτά δεν είναι τόσο γνωστά στο ελληνικό κοινό και σημειώνουν  εξαιρετικά περίπλοκη χορωδιακή γραφή, που δοκιμάζει τις ικανότητες των μουσικών, αλλά και τον απαιτητικό συντονισμό με την ορχήστρα.