Η Tanweer παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 την ταινία «Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι» (The Vatican Tapes) σε σκηνοθεσία του Μαρκ Νέβελντιν.

ΣΥΝΟΨΗ

Η ταινία «The Vatican Tapes» είναι η απόλυτη μάχη του καλού με το κακό, του Θεού με τον Σατανά. Η Άντζελα Χολμς (Ολίβια Τέιλορ Ντάντλεϊ) είναι μια συνηθισμένη 27χρονη, μέχρι που η παρουσία της αρχίζει να έχει ολέθρια επίδραση σε όποιον βρίσκεται κοντά της, προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα και θάνατο. Κατά την εξέταση της υποψιάζονται πως είναι δαιμονισμένη, αλλά όταν το Βατικανό καλεστεί για να εξορκίσει τον δαίμονα, αποδεικνύεται πως πρόκειται για μια αρχαία σατανική δύναμη, πιο ισχυρή από οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν. Ο κλήρος πέφτει στα χέρια του Πάτερ Λοζάνο (Μάικλ Πένα) να εξαπολύσει πόλεμο, όχι μόνο για την ψυχή της Άντζελα, αλλά και για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Πρωταγωνιστούν:

Ολίβια Τέιλορ Ντάντλεϊ, Μάικλ Πένια, Ντουγκράι Σκοτ, Ντζίμον Χούνσου, Πίτερ Άντερσν,

Καθλίν Ρόμπερτσον, Τζον Πάτρικ Αμεντόρι

Σκηνοθεσία:  Μαρκ Νέβελντιν

Σενάριο:  Κρίστοφερ Μπορέλι, Μάικλ Σ. Μάρτιν

Παραγωγή: Τομ Ρόζενμπεργκ, Γκάρι Λουκέσι, Ρίτσαρντ Σ. Ράιτ,

Κρις Μόργκαν, Κρις Κόουλς

Φωτογραφία: Τζεράρντο Μαντράζο

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τζέρι Φλέμινγκ

Μοντάζ: Έρικ Πότερ

Μουσική: Τζόζεφ Μπισάρα

Κοστούμια: Λίντσεϊ ΜακΚέι

Διάρκεια: 91’

Διανομή: Tanweer

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

“Η μεγαλύτερη απειλή που μπορεί να προβάλει ένας δαίμονας απέναντί σου, δεν είναι στο σώμα σου, αλλά στην ψυχή σου.” Καρδινάλιος Μπρουν

Καλώς ήλθατε στον τρομακτικό κόσμο της ταινίας, «Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι», από τους δημιουργούς της κινηματογραφικής επιτυχίας The Exorcism of Emily Rose. Μια νέα ταινία τρόμου που εμβαθύνει σε μια σύγχρονη ιστορία πάλης του καλού και του κακού, εξερευνώντας παράλληλα τις καταστροφικές και ευρείες συνέπειες ενός δαιμονισμού.

«Πρόκειται για την ιστορία ενός συνηθισμένου κοριτσιού, της Άντζελα,» λέει ο σκηνοθέτης Μαρκ Νέβελντιν. «Όταν κατεβαίνει σε μια σκοτεινή τρύπα, τρομακτικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Καθώς τα τρομακτικά γεγονότα κλιμακώνονται, ανακαλύπτουμε ότι το σώμα της έχει καταληφθεί από τον Αντίχριστο.»

Ο παραγωγός Γκάρι Λουκέσι προσθέτει: «Το βασικό θέμα της ταινίας είναι ότι υπάρχει μια μυστική κρύπτη στο Βατικανό, στην οποία στεγάζεται μια τεράστια βιβλιοθήκη όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα περιστατικά δαιμονισμού από την αρχή του Καθολικού δόγματος.»

«Είναι μια σύγχρονη ταινία που διηγείται την ιστορία μιας δαιμονισμένης γυναίκας. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός της προσπαθούν να την βοηθήσουν και να βρουν τη θεραπεία για την ασθένεια που την ταλαιπωρεί,» λέει ο σεναριογράφος Κρίστοφερ Μπορέλι. «Σε κάποιο σημείο της ταινίας, τόσο οι ιερείς όσο και οι γιατροί συνειδητοποιούν ότι έχουν να κάνουν με έναν δαίμονα.

           

Η Lionsgate και η Lakeshore Entertainment παρουσιάζουν την ταινία The Vatican Tapes, σε σκηνοθεσία του Μαρκ Νέβελντιν (Ghost Rider: Spririt of Bengeance, Crank) και σενάριο των Κρίστοφερ Μπορέλι (Whisper) και Μάικλ Σ. Μάρτιν (Brooklyn’s Finest). Η πρωτότυπη ιστορία είναι των Κρίστοφερ Μπορέλι και Κρις Μόργκαν (ταινίες Fast & Furious). Πρωταγωνιστούν οι Ολίβια Τέιλορ Ντάντλεϊ, Μάικλ Πένια, Ντουγκράι Σκοτ, Ντζίμον Χούνσου, Πίτερ Άντερσν, Καθλίν Ρόμπερτσον και Τζον Πάτρικ Αμεντόρι. Η παραγωγή είναι των Τομ Ρόζενμπεργκ (Million Dollar Baby, Underworld), Γκάρι Λουκέσι (Primal Fear, Million Dollar Baby), Ρίτσαρντ Σ. Ράιτ (The Lincoln Lawyer, Underworld), Κρις Μόργκαν και Κρις Κόουλς (Duress). Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Τζεράρντο Μαντράζο, AMC και ο σχεδιασμός παραγωγής του Τζέρι Φλέμινγκ. Το μοντάζ φέρει την υπογραφή του Έρικ Πότερ, τα κοστούμια της Λίντσεϊ ΜακΚέι και η μουσική επένδυση του Τζόζεφ Μπισάρα.

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Η ταινία «Βατικανό: Απόρρητοι Φάκελοι» ξεκίνησε όταν η Lionsgate και η Lakeshore Entertainment έλαβαν ένα προσχέδιο σεναρίου που ανέβαζε την κλασική έννοια του δαιμονισμού σε άλλο επίπεδο εισάγοντας την έννοια του Αντίχριστου.

«Αρχικά, σκεφτήκαμε με τον Κρις Μόργκαν να κάνουμε μια ταινία με εξορκισμούς που όμως να μοιάζει αληθινή,» εξηγεί ο σεναριογράφος Κρίστοφερ Μπορέλι. «Έπρεπε να διαδραματίζεται σε έναν κόσμο αληθοφανή – τον κόσμο που βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας, στον οποίο όμως, να υπάρχει κάτι το διαφορετικό.»

«Αυτό που παραλάβαμε ταυτόχρονα με την Lionsgate, ήταν ένα προσχέδιο σεναρίου από τον Κρις Μπορέλι. Οι σχέσεις μας με το στούντιο είναι άριστες, συνεπώς αποφασίσαμε να αγοράσουμε μαζί τα δικαιώματα,» θυμάται ο Γκάρι Λουκέσι.

Οι παραγωγοί ήθελαν έναν σκηνοθέτη που θα μπορούσε να ταυτιστεί με το υλικό και ταυτόχρονα να δώσει έναν ευαίσθητο αλλά και αιχμηρό τόνο στην ταινία. Αυτό που αναζητούσαν, το βρήκαν στο πρόσωπο του Μαρκ Νέβελντιν, που είχε αναλάβει τον ρόλο του σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας και οπερατέρ σε ταινίες όπως το Crank με τον Τζέισον Στάθαμ.

           

«Ο Μαρκ είναι εξαιρετικά δημιουργικός στο πλατό. Είναι διαρκώς σε κίνηση και αυτή την ενέργεια τη μεταδίδει και στην υπόλοιπη ομάδα,» λέει ο παραγωγός Ρίτσαρντ Ράιτ.

           

«Ο Μαρκ Νέβελντιν αγκάλιασε το υλικό και μας έδωσε μια αίσθηση του πώς είναι το Βατικανό στις μέρες μας,» προσθέτει ο Γκάρι Λουκέσι. «Πέραν της δυναμικής που έδωσε στην ταινία, συμβάλει ιδιαίτερα στην κατανόηση του Καθολικού δόγματος και του δαιμονισμού.»

           

Ο Μαρκ Νέβελντιν, ο οποίος τελείωσε Καθολικό σχολείο, ταυτίστηκε με τον κόσμο του The Vatican Tapes, και κατόπιν συζητήσεων με τους παραγωγούς Τομ Ρόζενμπεργκ και Γκάρι Λουκέσι ανέλαβε με ενθουσιασμό τη σκηνοθεσία. «Ανέκαθεν ήθελα να κάνω μια τέτοια ταινία, μια ταινία που να έχει το στοιχείο του υπερφυσικού, αλλά να πατάει γερά στην πραγματικότητα,» λέει ο σκηνοθέτης.

           

Ο Νέβελντιν συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του σεναρίου, εστιάζοντας κυρίως στο να ισορροπήσει το φανταστικό με την πραγματικότητα. Αυτή η ισορροπία επετεύχθη με την ανάπτυξη του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και της σχέσης της με τον πατέρα της.

           

Οι δημιουργοί της ταινίας προσπάθησαν να επανεφεύρουν τους κανόνες των ταινιών τρόμου. «Δεν υπάρχουν αποκεφαλισμοί, αίματα ή μαχαιρώματα. Δεν υπάρχει τίποτα απ’ όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ταινίες τρόμου. Ο τρόμος υπάρχει σε δεύτερο επίπεδο. Κλιμακώνεται σιγά-σιγά,» εξηγεί ο Ράιτ.

ΙΕΡΕΙΣ, ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΚΙ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ

Οι δημιουργοί της ταινίας αναζητούσαν μια πρωταγωνίστρια που να συνδυάζει την κανονικότητα και την ικανότητα να αποδώσει τον δαιμονισμό που υφίσταται η Άντζελα. Τον συνδυασμό αυτό βρήκαν στην Ολίβια Τέιλορ Ντάντλεί, γνωστή από τους ρόλους της στο The Chernobyl Diaries του Όρεν Πέλι, το Moneyball και το The Dictator.

«Η Άντζελα είναι ταυτόχρονα η κακιά και το θύμα της υπόθεσης. Εκτός από πρωταγωνιστικός ρόλος, είναι όλη η ουσία της ταινίας, είναι η ψυχή της, και η επιλογή της κατάλληλης ηθοποιού ήταν δύσκολη και χρονοβόρα,» λέει ο Γκάρι Λουκέσι. «Μας συνεπήρε η ικανότητα της Ολίβια να ισορροπεί μεταξύ ευαισθησίας και σκληρότητας.»

«Διάβασα το σενάριο και απέκτησα εφιάλτες, κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί,» θυμάται η πρωταγωνίστρια. «Διάβασα το σενάριο το βράδυ και την επομένη το πρωί, πήρα τους εκπρόσωπούς μου και τους είπα ότι πρέπει να παίξω σε αυτή την ταινία. Με επηρέασε βαθύτατα.»

Η Άντζελα στην αρχή της ταινίας είναι μια συνηθισμένη, υγιέστατη κοπέλα, αλλά στην πορεία, αλλάζει λόγω του δαίμονα που την καταλαμβάνει.

«Ο εξορκισμός καταλαμβάνει 22 σελίδες μόνο στο σενάριο, αλλά τα γυρίσματα κράτησαν έξι ημέρες. Ήταν τόσο απαιτητική σκηνή. Ήταν εξαντλητικό να είμαι αλυσοδεμένη σε έναν τοίχο και να ουρλιάζω,» εξηγεί η πρωταγωνίστρια.

Ένας από τους εκπροσώπους της εκκλησίας που προσπαθεί να σώσει την Άντζελα από την πτώση στο σκότος και το κακό, είναι ο Πατήρ Λοζάνο, ένας πρώην στρατιωτικός που έχει γίνει ιερέας και ο οποίος εμπλέκεται σε τεράστιο βαθμό στην μάχη του καλού ενάντια στο κακό.

Τον ρόλο ανέλαβε ο Μάικλ Πένια, γνωστός από την βραβευμένη με Oscar® ταινία του Πολ Χάγκις Crash, τη βραβευμένη με Oscar® ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, Million Dollar Baby και το υποψήφιο για Oscar® American Hustle.

           

«Αρχικά αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το σενάριο. Δεν θύμιζε μια τυπική ταινία τρόμου,» λέει ο Πένια. «Υπήρχαν σκηνές δράσης και κάποια άλλα στοιχεία που δεν τα συναντά κανείς σε ταινίες τρόμο, που όμως δικαιολογούνται απόλυτα από την πλοκή.»

           

Ο Νέβελντιν θυμάται και τους αυτοσχεδιασμούς του Πένια στο πλατό που απογείωσαν το σενάριο: «Πείραξε αρκετές από τις ατάκες του. Ταυτίστηκε τόσο πολύ με τον χαρακτήρα που πραγματικά τον ανέβασε σε άλλο επίπεδο.»

           

Ο Πατήρ Λοζάνο στην προσπάθειά του να βοηθήσει την Άντζελα, γίνεται και έμπιστος του πατέρα της, Ρότζερ Χολμς.  Ο Ρότζερ, αντισυνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ, είναι ένας εξαιρετικά σκληρός άνθρωπος με μόνο μία αδυναμία: την αγάπη του για την κόρη του. Όντας κι ο ίδιος πατέρας, ο ηθοποιός Ντάγκρεϊ Σκοτ επιλέχθηκε για τον ρόλο του πατέρα της Άντζελα.

           

Όταν ο δαιμονισμός της Άντζελα κορυφώνεται, τα νέα για την κατάστασή της φτάνουν στα υψηλά κλιμάκια της Καθολικής Εκκλησίας, και τον Εφημέριο Ιμάνι, που ανέλαβε να ενσαρκώσει ο Ντζίμον Χούνσου, υποψήφιος για  Oscar® για τις ταινίες Blood Diamond και In America.

           

Την επιλογή του την έκανε απευθείας ο σκηνοθέτης. «Σε καθηλώνει,» λέει ο Νέβελντιν.

           

Ο Χούνσου έδωσε μια μοναδική δύναμη στον χαρακτήρα που ενσάρκωσε. Ο ίδιος εξηγεί «Ο Εφημέριος Ιμάνι είναι ο Πολεμιστής του Θεού του 21ου αιώνα, ο οποίος πασχίσει να εκσυγχρονίσει τον εξορκισμό. Είναι ένας από τους ουραγούς στη λεγεώνα του Θεού και προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο από την κακία του Σατανά.»

Βοηθός του Πατέρα Λοζάνο στον εξορκισμό είναι ο Καρδινάλιος Μπρουν, ο οποίος ταξίδεψε από το Βατικανό στο σπίτι της Άντζελα, θορυβημένος από το υλικό που κατέγραφε την δαιμονισμένη συμπεριφορά της.

«Ήμασταν πολύ τυχεροί που ο Πίτερ Άντερσον δέχτηκε τον ρόλο,» λέει ο Λουκέσι. «Ο Πίτερ είναι γνωστός από την ερμηνεία του στη σουηδική έκδοση του The Girl with the Dragon Tattoo. H συμμετοχή του στο The Vatican Tapes είναι η πρώτη του σε αμερικανική ταινία. Ήταν καταπληκτικός.»

Ο Σουηδός ηθοποιός προσέγγισε τον ρόλο με ευθύτητα, εστιάζοντας όχι στο πώς θα εκλάμβανε το κοινό τον χαρακτήρα που ενσάρκωνε, αλλά στο τι θα έπρεπε να κάνει για να καταπολεμήσει το κακό. «Ήθελα να είμαι πολύ ευθύς. Δεν με ενδιαφέρει αν θα τον συμπαθήσει ή αν θα τον αντιπαθήσει το κοινό. Η αποστολή του Καρδινάλιου ήταν να σώσει το κορίτσι και την ψυχή του. Είναι δύσκολο πράγματα να τα βάζεις με τον διάβολο.»

Στα πρώτα στάδια του δαιμονισμού, όταν η συμπεριφορά της Άντζελα είναι ακόμα ανεξήγητα ανησυχητική, η κοπέλα νοσηλεύεται σε ένα ίδρυμα, όπου την αναλαμβάνει η ψυχολόγος Δρ. Ρίτσαρντς. Τον ρόλο ανέλαβε η Καθλίν Ρόμπερτσον, η οποία πρόσφατα πρωταγωνίστησε στο βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα πολιτικό δράμα Boss.

Για τον ρόλο του Πιτ, του φίλου της Άντζελα, οι δημιουργοί επέλεξαν τον Τζον Πάτρικ Αμεντόρι. «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα η σχέση του Πιτ και της Άντζελα να είναι αληθοφανής,» λέει ο ηθοποιός. «Δεδομένων των υπερφυσικών πραγμάτων που πρόκειται να συμβούν, η σχέση τους έπρεπε να είναι όσο πιο αληθινή και πιστευτή γινόταν.»

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ THE VATICAN TAPES

Η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως στο σύγχρονο Λος Άντζελες, με μόνη εξαίρεση κάποιες σκηνές που διαδραματίζονται στο Βατικανό. Οι δημιουργοί έκαναν τα γυρίσματα στο Λος Άντζελες, ενώ κάποια πλάνα από τη Ρώμη καθώς και VFX βοήθησαν στις σκηνές του Βατικανό.

           

Οι τοποθεσίες που επιλέχθηκαν δίνουν έναν αέρα αυθεντικότητας στην ταινία, αλλά ο σκηνοθέτης ήθελε ό,τι αποτυπώνει ο φακός του να είναι απόλυτα φυσικό. Για τον λόγο αυτό, «στρατολόγησε» τον ενδυματολόγο Λίντσεϊ ΜακΚέι και την ομάδα του.

           

«Ο Λίντσεϊ και η ομάδα του έκαναν σπουδαία δουλειά με τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τα μαλλιά. Φρόντισαν να μοιάζουν όλα εξαιρετικά φυσικά.»

           

Για τα ειδικά οπτικά εφέ, οι δημιουργοί απευθύνθηκαν στον Τζέιμς ΜακΚουέιντ, γνωστό μεταξύ άλλων και για τις ταινίες Underworld.

           

Ο ΜακΚουέιντ έχει συνεργαστεί σε ακόμα τρεις ταινίες με τον Νέβελντιν, μεταξύ αυτών και το Crank, συνεπώς ήξερε ότι έπρεπε να ακολουθήσει τον γρήγορο ρυθμό του σκηνοθέτη.