Το Disrupt, ή D.I.S.R.U.P.T. (Developing – Innovative – Sustainable – Resurging –Unconventional – Progressive – Tide) είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία τεράστια εκδήλωση νεανικής επιχειρηματικότητας. Είναι κάτι παραπάνω από το venue (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 & 16 Νοεμβρίου) στο οποίο γίνεται. Είναι κάτι άλλο από το opening της Παγκόσμιας Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (Π.Ε.Ε.) για πρώτη φορά στην Ελλάδα(!). Αλλά και άλλο από τα βαρύγδουπα ονόματα που φιλοξενεί (συνιδρυτής του Wikipedia, Λάρυ Σάνγκερ, πρόεδρος της Π.Ε.Ε., Τζόναθαν Όρτμανς, Καναδέζα επιχειρηματία σταρ, Κέλσυ Ράμσντεν, startup γκουρού, Μπομπ Ντορφ και άλλους). Δεν είναι ούτε τα κυβικά του (1.000.000 ζωντανά hits πέρυσι και φέτος livestream σε 150 χώρες…).

Δεν είναι ούτε το κύμα startup από 30+ χώρες που έρχονται να διαγωνιστούν live και να διεκδικήσουν τρόπαια, πρωτοφανή προβολή και εμπειρία. Δεν είναι ούτε και το φάσμα των πέντε κομβικών βιομηχανιών που συμμετέχουν και διαγωνίζονται δημιουργικά: πρωτογενής τομέας, δημιουργική «βιομηχανία», καθαρές πηγές ενέργειας, τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία.

Το Disrupt δεν μπορεί, και δεν πρέπει να το κρίνει κανείς με μόνο γνώμονα το μέγεθος και την ισχύ του. Διότι δεν είναι απλά ένα γεγονός, με διεθνή προβολή και «@traction». Είναι κάτι άλλο, λίγο πιο φευγαλέο και απροσδιόριστο. Λίγο πιο disruptive δηλαδή.

Είναι όταν ένας νέος αλλάζει χιλιάδες ζωές με καινοτόμες λύσεις. Είναι όταν το κοινό του το αναγνωρίζει και το προωθεί. Είναι η σκέψη, η προσπάθεια, η παραγωγική ανατροπή. Είναι η νέα στροφή νοοτροπίας αλλά και πολιτικό-οικονομικής τοποθέτησης της Ελλάδας και η ανάδειξή της σε κόμβο του διεθνούς επιχειρείν, ένας προορισμός για νεοφυείς επιχειρηματίες που τολμούν και σπάνε το κυνισμό και την βαρεμάρα ανατρέποντας το κατεστημένο, το παλιό και το δεδομένο. Και έτσι γίνεται αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό σταθμό στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Συγκριτικό του πλεονέκτημα ότι συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις του καινοτόμου επιχειρείν, εξ’ου και το αγκαλιάζουν όλοι και συμμετέχουν όλοι. Είναι ευρύ, πολυεπίπεδο και προσφέρει την καλύτερη δυνατή πλατφόρμα για την ανάδειξη του καινούριου, του διαφορετικού, της νεοφυούς Ελλάδας τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς.

Άλλο: φέτος στο Disrupt Startup StaleUPοι συμμετέχοντες δεν θα χρειαστούν «ομπρέλες». Το event διεξάγεται υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, αλλά και ευρύτατη θεσμική υποστήριξη – από τον ΣΦΕΕ μέχρι και την Αμερικανική Πρεσβεία.

 

Το Disrupt λοιπόν είμαστε όλοι εμείς που θα πάμε και θα στηρίξουμε την προσπάθεια των νέων επιχειρηματιών, των startuppers και όλων εκείνων που κάνουν το διαφορετικό, εξελίσσονται και εξελίσσουν.

 

Βάσω Βασιλοπούλου είναι Project Manager στους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC)  και το Disrupt.

Το Disrupt Startup ScaleUP πραγματοποιείται στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).