Τον τίτλο «Εικόνες», χρησιμοποίησε και στις δύο προηγούμενες ατομικές του εκθέσεις ο Βασίλης Παπασάικας και τον χρησιμοποιεί και πάλι γιατί πιστεύει πως αποδίδει ακριβώς τον χαρακτήρα του έργου του.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρατηρεί για το έργο του: «Ο όρος “εικόνες” είναι δανεισμένος από την Ελληνική αρχαιότητα και σημαίνει άγαλμα ή γλυπτό. Σπανιότατα οι αρχαίοι όταν λέγουν “εικόνα” αναφέρονται σε ζωγραφικό έργο. Η λέξη “εικόνα” έχει εν γένει για την αρχαία, αλλά και την νεότερη Ελληνική σκέψη, σημασία μοναδικά διαφορετική από αυτήν όλων των άλλων λαών και αναφέρεται σε απολύτως συγκεκριμένο και ιδιάζων δημιούργημα. Οι Έλληνες όταν λέμε ότι εικονίζουμε, εννοούμε την εικαστική απόδοση, της δια της διανοίας επεξεργασμένης μνήμης του νοητού και όχι την απόδοση του αισθητού, όπως για παράδειγμα πράττουν οι Ευρωπαίοι και γενικώς οι δυτικοί με τον ρεαλισμό.

Ο Γιάννης Τσαρούχης, σοφά σιβυλλικός, μας λέει πως “όσο κι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στο μοντέλο όταν ζωγραφίζουμε, στο τέλος είμαστε πιστοί στην εικόνα που έχει σχηματισθεί μέσα μας από το μοντέλο”».

Τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση είναι «εικόνες» ανθρώπων οικείων του καλλιτέχνη, ανθρώπων δηλαδή που απαρτίζουν τον εγγύτερο προς αυτόν κόσμο μέσα στον οποίο ζει και κινείται και αυτό γιατί ο ίδιος θεωρεί πως με την εικαστική αφήγηση του μικρού αυτού κόσμου, αφηγείται και μέρος της αθέατης πλευράς του εαυτού του, το οποίο ούτως ή άλλως θα ήταν αδύνατο να περιγράψει με λόγια.

Βασίλης Παπασάικας

Ο Βασίλης Παπασάικας γεννήθηκε το 1956 στο χωριό Καινούργιο Τριχωνίδος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Θεοφανώ Παπασάϊκα. Σπούδασε σχέδιο στο προπαρασκευαστικό εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου και γλυπτική στο Α’ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει κάνει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε πολλούς δημοσίους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.