Βασίλης Καραμητσάνης:

Tο να μιλάμε για τον τρόπο, με τον οποίο έχουμε σχεδιάσει πρακτικά τη διοργάνωση του Animasyros, είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είχε ενδιαφέρον για το κοινό μας. Για μας το Animasyros ήταν και παραμένει μια γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη του Ανιμέισον και ένας τόπος συνάντησης και δικτύωσης της κοινότητας και του κοινού μας, στη φυσική μας έδρα τη Σύρο. Όμως, η πανδημία του Covid-19 ήρθε να μας διαψεύσει. Τον Μάρτιο του 2020, η φετινή διοργάνωση βρίσκονταν ήδη σε ένα ώριμο στάδιο καλλιτεχνικού σχεδιασμού και ολοκλήρωσης στρατηγικών συνεργασιών και τότε σχεδόν όλα φαινόταν ότι θα ανατραπούν. Οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε την τρέχουσα 13η έκδοση του Animasyros. Το περιβάλλον ήταν εξαιρετικά αβέβαιο και φυσικά η προστασία της δημόσιας υγείας για το κοινό, τους συμμετέχοντες και την ομάδα μας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα, θεωρώ για κάθε διοργανωτή.

Τότε λοιπόν, ανακαλύψαμε ότι όλοι σκεφτόταν το ίδιο! Έτσι, πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν άτυπα δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των Φεστιβάλ Ανιμέισον στην Ευρώπη, όπου ανταλλάσσαμε ιδέες και απόψεις, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις διοργανώσεις μας. Φτάσαμε λοιπόν στο Animasyros 13 στη phygital μορφή του, όπως την ανακοινώσαμε. Εκμεταλλευόμαστε τους υπέροχους υπαίθριους χώρους της Σύρου και προβάλλουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε υπαίθριες προβολές στην Ερμούπολη, στην Ποσειδωνία, στο Φοίνικα, στη Βάρη και στην Άνω Σύρο. Φυσικά τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ στο live.animasyros.gr, όπου σε Live Streaming θα προβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος.  Στόχος μας είναι τόσο το κοινό μας που θα είναι στη Σύρο όσο και εκείνοι από όλο τον κόσμο που θα μας παρακολουθούν διαδικτυακά να απολαμβάνουν το Animasyros ταυτόχρονα!

Μαρία Ανεστοπούλου:

Η 13η διοργάνωση του Animasyros είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη και την εφεξής πορεία του Φεστιβάλ. Και δε μιλάμε μόνο για τις 181 ταινίες που συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα τμήματα διαγωνιστικά, πληροφοριακά, ειδικά αφιερώματα του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ και που εκπροσωπούν ό,τι πιο φρέσκο έχει να μας δώσει η διεθνής ανιμέισον σκηνή. Φέτος, συνεργαζόμαστε στο τμήμα της Αγοράς με την αντίστοιχη Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανιμέισον του Ανσύ (Annecy Festival- MIFA) που είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό γεγονός παγκοσμίως στο χώρο του ανιμέισον.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επιλεχθεί 6 ανιμέισον project που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, τα οποία μαζί με τους δημιουργούς τους θα ταξιδέψουν στη Σύρο, όπου θα συμμετάσχουν σε ένα εντατικό σεμινάριο pitching που καθοδηγούν οι Géraldine Baché, επικεφαλής των project της Αγοράς του Ανσύ και ο Γάλλος παραγωγός Antoine Liétout της εταιρίας Laïdak Film. Το σεμινάριο αυτό καταλήγει φυσικά στο Pitching Forum όπου οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν τα Project τους και το καλύτερο θα πάρει το εισιτήριο, για να συμμετάσχει στην Αγορά του Ανσύ το 2021. Από τα 6 επιλεγμένα project τα 4 είναι Ελληνικής παραγωγής, 1 Κυπριακής και ένα από την Πορτογαλία. Είναι μια εξαιρετική συγκυρία και ευκαιρία για τους έλληνες δημιουργούς αυτή και είμαστε ευτυχείς που μπορέσαμε να τους την προσφέρουμε!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 13 θα πραγματοποιηθεί τόσο στη Σύρο όσο και διαδικτυακά στις 23-27 Σεπτεμβρίου 2020. Περιλαμβάνει διαγωνιστικά και πληροφοριακά προγράμματα. Τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Τσεχία. Η Αγορά του Animasyros πραγματοποιείται φέτος σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Αγοράς (MIFA) του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανιμέισον του Annecy. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα βρείτε στην ιστοσελίδα και στη σελίδα του Animasyros στο Facebook.

Βασίλης Καραμητσάνης είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και της ASIFA ΕΛΛΑΣ  και η Μαρία Ανεστοπούλου είναι Διευθύντρια του Animasyros.


Διαβάστε επίσης:

Το Animasyros 13 γίνεται Phygital!