Ο «Βασιλιάς Όττο» -με τίτλο που επανασυστήνει το όνομα κλείνοντας το μάτι στην βασιλεία του φιλέλληνα Όθωνα- είναι ένα διαφωτιστικό και εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στον Όττο Ρεχάγκελ, τον θρυλικό προπονητή που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στον θρίαμβο του Euro 2004.

Η ταινία ξετυλίγει ένα από τα μεγαλύτερα έπη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2004 από τη χώρα μας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη με εμπειρία στα αθλητικά ντοκιμαντέρ, η ταινία μας ξεναγεί στη διαδρομή που εκτόξευσε την Ελλάδα και μας θυμίζει το θαύμα που ένωσε ένα έθνος.

Σύνοψη

Το καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα μάγεψε την Ευρώπη με την πιο αναπάντεχη νίκη της στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι θεατές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν με δυσπιστία και δέος τα αουτσάιντερ του θεσμού, μία ομάδα, η οποία χωρίς να έχει καμία απολύτως νίκη σε σημαντική διοργάνωση, κατατρόπωσε τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτό τον απροσδόκητο θρίαμβο ήταν ο θρυλικός Γερμανός προπονητής, ο ‘Βασιλιάς’ Όττο Ρεχάγκελ. Έχοντας σημειώσει τεράστιες επιτυχίες για την χώρα του, πήρε την παράτολμη απόφαση να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία του, για να αναλάβει την αδύναμη Ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Αυτή είναι ιστορία για το πως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κουλτούρες ενώθηκαν, μίλησαν την ίδια γλώσσα και έγραψαν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στην Ελληνική μυθολογία.

Σημείωμα του δημιουργού

Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με επικές ιστορίες για ήρωες που ξεκινούν οδυνηρά ταξίδια για να αντιμετωπίσουν ανυποχώρητα εμπόδια. Αυτές οι ιστορίες εντάσσονται στο αρχαιοελληνικό αφήγημα, αλλά το 2004 η Εθνική Ελλάδας και ο Γερμανός προπονητής Όττο Ρεχάγκελ έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ελληνική μυθολογία.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που κανείς δεν είχε κάνει μια ταινία για μία από τις πιο συναρπαστικές και αναπάντεχες νίκες στην ιστορία του αθλητισμού. Όταν ολοκλήρωσα την ταινία, τότε άρχισα να καταλαβαίνω γιατί. Οι προκλήσεις της ίδιας της ταινίας αντανακλούν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν ο Όττο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδος όταν βίωναν τη δική τους οδύσσεια 17 χρόνια πριν.

Η ιστορία παρουσιάζει δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, οπότε η σωστή ισορροπία για να προσεγγίσουμε το υλικό ήταν μία πρόκληση που μας απασχόλησε πολύ. Ήταν ολοφάνερο από την αρχή ότι χρειαζόμασταν μία ομάδα παραγωγής που όχι μόνο να μιλάει ελληνικά και γερμανικά, αλλά και να μπορεί να υιοθετήσει μία ουδέτερη οπτική για χάρη της ισορροπίας και της αυθεντικής αναπαράστασης της ιστορίας που θέλαμε να πούμε.

Έχοντας ο ίδιος ελληνική καταγωγή, ήξερα ότι έπρεπε να αντισταθμίσω τον εθνικό μου πατριωτισμό και την έμφυτη περηφάνεια για τις επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών, οπότε κάναμε από νωρίς μία επιλογή να συνεργαστούμε με μία Βρετανίδα παραγωγό που θα προσέγγιζε την ταινία χωρίς προκατάληψη, με Γερμανούς και Αμερικανούς μοντέρ, που θα με βοηθούσαν στην αποτελεσματικότητα της αφήγησης χωρίς κάποια πολιτιστική επιρροή, και μία ελληνική ομάδα παραγωγής για να γυρίσω την ταινία. Ήταν πραγματικά μία διεθνής συνεργασία με έδρα το Λονδίνο, την Αθήνα, το Μόναχο και τη Νέα Υόρκη.

Καθώς ο κόσμος σήμερα μοιάζει να εστιάζει σε ό,τι μας χωρίζει, ήθελα να φέρω στο προσκήνιο αυτή την εμπνευσμένη ιστορία της συνεργασίας δύο πολιτισμών και του θριάμβου του πνεύματος σε μία εποχή που χρειαζόμαστε ιστορίες ελπίδας και ενότητας. Όπως μας απέδειξαν ο Όττο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδος, ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε κάτι σπουδαίο είναι τιμώντας τις διαφορές μας και βρίσκοντας έναν τρόπο να συνεργαζόμαστε.

Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς