Ξεκινώντας τις φωτογραφικές μου αναζητήσεις για την ενότητα «Mise en Abyme / Ο Εαυτός Μέσα στον Εαυτό», εστίασα στον άνθρωπο και στην καθημερινή του προσπάθεια για επιβίωση μέσω της εργασίας του.

Οι  40 φωτογραφικοί ήρωες που επιλέξαμε μαζί με την Ίριδα Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, όλοι άνθρωποι του πολιτισμού, αποκαλύπτουν πιστεύω στον φωτογραφικό φακό πολλές μη αναμενόμενες πτυχές του εαυτού τους.

Πάντοτε με ενθουσίαζε η ιδέα της backstage αποτύπωσης των πραγμάτων και μου προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση η αποκάλυψη ότι οι άνθρωποι που συναντούσα κυρίως στην επαγγελματική μου πορεία, από διαφορετικά επαγγέλματα και καταβολές ο καθένας, στις συζητήσεις που είχαμε κατ’ ιδίαν, παρουσίαζαν μια διαφορετική εικόνα για τον εαυτό τους, είτε ως θέλω είτε ως απλή φαντασίωση.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσω μια διαδρομή αποτυπώνοντας τον άλλο εαυτό των φωτογραφιζόμενων, καλώντας τους να σκηνοθετήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Δημιουργήθηκε λοιπόν αυτό το project, όπου η κάθε εικόνα μαζί με το συνοδευτικό κείμενο που ο καθένας μας έδωσε χειρόγραφα είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Αυτό το οποίο μου έδωσε τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση και που παράλληλα το θεωρώ σημαντική εμπειρία είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο project μου προσέφεραν πραγματικά μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που τους καθιέρωσε στο χώρο τους και ως προς αυτό τους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη. Συνοδοιπόρο στο ταξίδι αυτό είχα τη φίλη μου Ίριδα Κρητικού που με βοήθησε στην επιλογή των προσώπων και ανέλαβε την επιμέλεια των κειμένων. Και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ και ιδιαίτερα στον Γιώργο Λούκο και τους συνεργάτες του που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα αυτό.

Info: Ο Βασίλης Βρεττός σπούδασε και εργάστηκε σαν μηχανικός αεροσκαφών. Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία ACCENT που αναλάμβανε ολοκληρωμένα φωτογραφικά  project για διαφημιστικές εταιρείες, δισκογραφικές εταιρίες και περιοδικά.Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς,την PRC για τη ψηφιοποίηση των συλλογών κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως για την καταγραφή των εργασιών ανέγερσης και την μεταφορά και τοποθέτηση των εκθεμάτων και με την Ελληνοαμερικάνικη ένωση για την αντιγραφή έργων τέχνης. Επίσης έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εκδώσει επτά φωτογραφικά λευκώματα.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 33