Το να προσπαθείς να μιλήσεις για τον μικρό πρίγκιπα μέσα σε λίγες γραμμές είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις τον χριστιανισμό στην φυλή των ανθρωποφάγων Γιάλε την ώρα που σε μαγειρεύουν. Κι άραγε ποιός είναι πιο πολύπλοκος, πιο δυσνόητος και πιο ανοιχτός σε αναγνώσεις, ο Μικρός Πρίγκιπας ή η Βίβλος; Είναι άλλωστε και τα δύο από τα πιο διαδεδομένα και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλία στον κόσμο. Μαζί με το κεφάλαιο του Μαρξ και το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Ένα παραμύθι από την αυγή του περασμένου αιώνα με ένα ξανθό πλάσμα από άλλο πλανήτη που αγαπά ένα τριαντάφυλλο. Κάτι σαν Ντέιβιντ Μπόουι σε μικρή ηλικία και χωρίς την μουσική. Μόνο με την παράδοξη σοφία ενός αστρικού παιδιού που ισοπεδώνει και κρίνει τα πάντα. Και με τη σκιά του μυστήριου θανάτου του ίδιου του συγγραφέα να πλανάται για εκατό χρόνια από πάνω του.

Από μικρός μου προκαλούσε μια σχετική αμηχανία η πασίγνωστη όψη του που ο ίδιος ο Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ του είχε δώσει. Ήταν παντού. Σε αυτοκόλλητα πάνω σε σχολικές τσάντες, σε μπλούζες, πορτατίφ, μπρελόκ, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, σε παιδικές σφραγίδες, σε γυναικεία ρούχα, γραβάτες, κουρτίνες, εσώρουχα, κάλτσες, γυαλιά ηλίου, ομπρέλες,  στυλό, καλύμματα αυτοκινήτων, κουτάλες μαγειρικής ακόμα και πάνω σε έναν νυχοκόπτη είδα κάποτε έναν. Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε γυρίσει το κεφάλι τυχαία και έχουμε δει τον Μικρό Πρίγκιπα να μας κοιτάζει από ένα ντουλάπι ή από το παρμπρίζ του μπροστινού αυτοκινήτου. Γιατί; Τι προσπαθεί να μας πει; Πάντως σίγουρα κάτι δυσανάλογο με την τρυφερή του όψη. Κάτι τρομερό και μακάβριο. Κάτι για τον τρόπο που σπαταλάμε την ζωή μας καθημερινά σε ανούσια πράγματα ίσως; Ποιος ξέρει. Πάντως σίγουρα είναι ένας ήρωας που το ίδιο του το βιβλίο δεν τον χωράει. Όταν το διαβάζω μου δίνεται πάντα η αίσθηση της απουσίας του. Ότι ο Μικρός Πρίγκιπας πέρασε κάποτε κι από το δικό μου αντίτυπο μα τώρα λείπει και μάλλον δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ.


Info: Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι δραματουργικός συνεργάτης και παίζει στην παράσταση “Mon petit prince” που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ παράλληλα συν-σκηνοθετεί την παράσταση για εφήβους “Το ασυνόδευτο” που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Skrow το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.