Ο Βασίλης Καρακατσάνης θα παρουσιάσει μια έκθεση με τίτλο “Βαδίζοντας με τον Καβάφη” στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο, σε επιμέλεια της Σαφάα Αμπντ Ελ Σαλάμ.

 

Βαδίζοντας με τον Καβάφη”

«Πολλά χρόνια πέρασαν και το πνεύμα του Αλεξανδρινού ποιητή παραμένει μαζί μας, την μεταφέρουν πολλοί καλλιτέχνες και ταξιδεύουν ανάμεσα στις λέξεις και τις ιδέες του μετατρέποντάς τις και μεταφράζοντάς τις σε ποικίλα έργα τέχνης, χρώματα και γραμμές που εκφράζουν την ψυχή του Αλεξανδρινού ποιητή. Η ποίησή του μας οδηγεί πάντα σε άγνωστους κόσμους και ταυτόχρονα μας δείχνει το δρόμο μέσα από μια χαραμάδα φωτός. Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται τόσο πολλοί εικαστικοί από την Κύπρο, την Αλεξάνδρεια και την Ελλάδα για να γιορτάσουμε τα 150 χρόνια από την γέννησή του, αλλά και τα 80 χρόνια από το θάνατό του. Είναι το έτος Καβάφη. Αυτή η έκθεση είναι το αποτέλεσμα εργαστηρίου που έλαβαν μέρος καλλιτέχνες από Κύπρο, Αλεξάνδρεια και Ελλάδα. Καλλιτέχνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες και ιδέες που συναντιούνται στα λιμάνια της Μεσογείου και αυτές είναι οι ιδέες του Καβάφη».

Καθηγήτρια Σαφάα Αμπντ Ελ Σαλάμ, Επιμελήτρια έκθεσης

 

“Βαδίζοντας με τον Καβάφη” είναι ο τίτλος της έκθεσης, που διοργανώνει το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τη Σχολή Καλών Τεχνών του τοπικού Πανεπιστημίου, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών της Κύπρου και την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος των Αθηνών. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

 

Ακολουθώντας τα χνάρια του Κωνσταντίνου Καβάφη κι αναζητώντας τη μορφή του σε μονοπάτια τέχνης εμπνευσμένης από το έργο του – 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από τον θάνατό του – η Bibliotheca Alexandrina φιλοξενεί, από τις 20 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τέχνης της, μια μεγάλη εικαστική έκθεση για τον Αλεξανδρινό ποιητή.

 

Συμμετέχουν, με περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, χαρακτικής και φωτογραφίας συνολικά 45 καλλιτέχνες, από τους οποίους 10 είναι από την Αλεξάνδρεια, 21 από την Κύπρο και 14 από την Ελλάδα με την επιμέλεια της Safaa Abdel Salam καθηγήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών της Αλεξανδρείας.

 

Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν κατά το τρέχον έτος, μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία εργαστηρίων, που λειτούργησαν στον χώρο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Καθ’ όλη τη διάρκειά τους, καλλιτέχνες από τις τρεις χώρες συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν στην Οικία – Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον ποιητή, λογοτεχνικές βραδιές σε ποίηση του Καβάφη, που διαβάστηκε σε διαφορετικές γλώσσες και παρήγαγαν, σε ένα περιβάλλον ισότιμου διαπολιτισμικού διαλόγου, καινούριο καλλιτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από τη μορφή και το έργο του τιμώμενου ποιητή.

 

Στην πόλη, όπου πέρασε τη ζωή του ο Καβάφης, δεν τιμάται απλά η οικουμενική διάσταση του έργου του με μια επετειακού τύπου εκδήλωση, αλλά με την (πρώτο)παρουσίαση στο κοινό ενός αξιόλογου αισθητικά και ποσοτικά πρωτότυπου πολιτισμικού προϊόντος στον τομέα της εικαστικής αναπαράστασης που προσθέτει μια σύγχρονη πολυπολιτισμική ερμηνευτική προσέγγιση στην ήδη πλούσια κληρονομιά.

 

Ταυτόχρονα, η ευγενική χειρονομία των καλλιτεχνών να προσφέρουν τμήμα των έργων τους στην Οικία – Μουσείο Καβάφη εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τη συλλογή της και την κάνει ελκυστικότερη για τον επισκέπτη, προσελκύοντας παράλληλα τους καλλιτεχνικούς κύκλους ανά την οικουμένη.

 

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δημοσθένης Γαλλής, Μανόλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Σαράντης Γκάγκας, Τζίνα Δελλασούδα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κωτούλας, Θωμάς Μακινατζής, Αντιγόνη Μανωλίδου και Νίκος Τερζής.