Η Βάσια Χρονοπούλου γράφει για το θεατρικό έργο του Αριστείδη Αντονά, «Ο μηχανισμός του δωματίου», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή από την ομάδα Apparatus.

_________

Η ιδέα των Apparatus εμφανίστηκε πριν δυο χρόνια. Μια ομάδα συνεργατών με κοινή αισθητική και ανησυχίες, με στόχο να εκφραστεί μέσα από διάφορες μορφές τέχνης .  Ήταν ασυνήθιστη η απόφασή μας να συγκροτήσουμε μια μόνιμη ομάδα με τους «αφανείς» συντελεστές του χώρου-σκηνοθέτη, φωτιστή, σκηνογράφο, φωτογράφο κ.α., χωρίς ηθοποιούς-  αλλά εντέλει ήταν η μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης που μας δόθηκε. Οποιαδήποτε ιδέα και θεματική θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο θα έχουμε την επιλογή να επιλέξουμε κάθε φορά το κατάλληλο μέσο για την παρουσίασή της, χωρίς να μας περιορίζει το θεατρικό σανίδι.  Η πρώτη μας παρουσίαση ωστόσο αποφασίσαμε να είναι στο θέατρο, τον κύριο άξονα ασχολίας μας. Τότε ήταν που διάβασα και τον «Μηχανισμό του Δωματίου» του Αριστείδη Αντονά και η ομάδα βρήκε τον πρώτο της στόχο. Βασικός παράγοντας ήταν και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο κύριος Αντονάς στη μεταφορά του άπαιχτου μέχρι τώρα έργου του.

Φωτογραφία © Αντώνης Λέκκος

Ο Μηχανισμός του Δωματίου είναι έργο διαχρονικής θεματικής και ας αναφέρεται στη σημερινή κοινωνία και στον σύγχρονο Άνθρωπο-Μηχανή. Η ανάγκη για επιβίωση στον εκάστοτε «μηχανισμό» λειτουργίας του κόσμου είναι κάτι που πάντα υπήρχε και διαμόρφωνε τους ανθρώπους σε αυτό που έπρεπε να είναι κάθε φορά ο καθένας προκειμένου να ανταπεξέλθει. Σήμερα αυτή η παραμόρφωση του ανθρώπου έχει οδηγήσει στην απώλεια της προσωπικής ταυτότητας και συνείδησης και τον έχει εγκλωβίσει στην εξωτερική έκφανση του κοινωνικού του ρόλου. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να ξεφύγει κανείς από αυτόν τον διαχωρισμό ταυτότητας και κοινωνικού ρόλου. Να φύγω έξω από αυτόν το μηχανισμό ίσως και να σημαίνει πως αποκόβομαι από την κοινωνία που τον συντηρεί, είμαι έξω από τη ροή του κόσμου και τη θέση  μου θα αντικαταστήσει κάποιος άλλος. Το θέμα όμως δεν είναι προσωπικό, η απώλεια της συνείδησης, που εξελίσσεται σε μια αναπότρεπτη κατάσταση ολικής αδιαφορίας, οδηγεί σε πράξεις που ίσως φέρουν το κακό για κάποιον άλλον εν αγνοία μας. Αυτοί είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς που θέτει το έργο του Αριστείδη Αντονά και οι οποίοι απασχολούν και εμάς. 

◊ Ο Μηχανισμός του Δωματίου παρουσιάζεται από 9 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, σε σκηνοθεσία της Βάσιας Χρονοπούλου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ