Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το ιστορικό μυθιστόρημα του Ευάγγελου Κ.Βαλσαμίδη,  Βαντερλούμπε-Ανάμεσα σε δύο πυρά.

Ο Βαν Ντερ Λούμπε, γενικός γραμματέας του Κ.Κ. Ολλανδίας, εμπρηστής του Ράιχσταγκ, κατηγορήθηκε από τα Κ.Κ. της Διεθνούς ως προβοκάτορας, ενοχοποιώντας τους κομμουνιστές, οι οποίοι αθωώθηκαν από το δικαστήριο της Λειψίας. Ένας απ’αυτούς ήταν ο Δημητρόφ, γενικός γραμματέας του Κ.Κ. Βουλγαρίας.
  Ως Βαντερλούμπε κατήγγειλε ο Νίκος Ζαχαριάδης τον Νίκο Πλουμπίδη, ότι δήθεν επί 27 χρόνια συνεργαζόμενος με τη Γενική Ασφάλεια χαφιέδαζε και πρόδιδε τα μέλη του κόμματος και προβοκάριζε το ΚΚΕ. Οι κατηγορίες αυτές εξακολούθησαν να αποδίδονται στον Πλουμπίδη ακόμα και μετά την εκτέλεση του στις 14.8.1954. ο Ν. Ζαχαριάδης μέχρι το θάνατο του (αυτοκτονία;) δεν ανακάλεσε τις εσφαλμένες κατηγορίες κατά του Ν.Πλουμίδη.
  Το πεζογράφημα αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με κυρίως ψυχογραφικά στοιχεία των ηρώων και αποδίδει το γενικότερο κλίμα της μετεμφυλικής εποχής.


Ο Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική και Γλωσσολογία. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Γυμνές υδρίες 1969, Αδαμιαία Περιβολή 1971, Μοτοσακό – Εν Ακανθηρώ Έλληνι Λόγω 1979, Μετωνυμικά – Ειδάλλως περί Ύφους 1995, Οι αγνωστικισμοί της Harley Davidson 2000, Οι Τυπολογίες της Τέφρας 2005, Θύραθεν θήρα 2007, Το Κτήνος ή Το Έπος Των Απωλειών 2010, ω Υπαρξιακά Αφεδρώνια 2013. Μετέφρασε το Φινλανδικό έπος Καλεβάλα και τα Ποιητικά του Τζαίημς Τζόϋς. Γλωσσολογικά Ονοματολογικά Α’ 1996, Ονοματολογικά Β’ 1997, Ονοματολογικά Γ’ 1998. Έγραψε δοκίμια και κριτικές. Υπήρξε συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού Παραλλάξ.