Το 1890 ο Βίνσεντ βαν Γκογκ εγκαθίσταται σε μια ταπεινή πανσιόν στο χωριό Ωβέρ-συρ-Ουάζ. Συναναστρέφεται στενά τον γιατρό Γκασέ, φίλο των ιμπρεσιονιστών. Η κόρη του γιατρού, η Μαργκερίτ Γκασέ, είναι μια κοπέλα που ασφυκτιά μέσα στο περιβάλλον οικογενειακής αλλά και γενικότερης κοινωνικής καταπίεσης που επικρατεί για τις γυναίκες εκείνη την εποχή. Θα συναντήσει τον Βαν Γκογκ και θα γίνει ερωμένη του.

Ο Γκενασιά μάς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τις τελευταίες μέρες της ζωής του ζωγράφου. Και αν ο γιατρός Γκασέ δεν ήταν αγνός εραστής της τέχνης, αλλά ένας φιλοχρήματος και ματαιόδοξος έμπορος; Και αν η κόρη του ήταν ένα πρόσωπο υπερβολικά ρομαντικό και υπερβολικά παθιασμένο κι ερωτευμένο; Και αν ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε; Και αν ορισμένοι πίνακές του δεν φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο;

Ο Γκενασιά αξιοποιεί τις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις για τη ζωή του ζωγράφου και μπολιάζει την πραγματικότητα με την πλούσια μυθιστορηματική φαντασία του, την οποία γνωρίσαμε από τα μυθιστορήματά του Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων και Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ., που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Πόλις.

Όταν ανακαλύπτεις και διαβάζεις το Βαλς των δέντρων και του ουρανού, ξαναβρίσκεις τη γοητεία της μυθιστορηματικής αφήγησης της Λέσχης των αθεράπευτα αισιόδοξων. Αυτή τη φορά ο Ζαν- Μισέλ Γκενασιά δεν καταπιάνεται με τις ουτοπίες και τη ματαίωση των ψευδαισθήσεων, αλλά με τη μεγαλοφυή ζωγραφική του Βίνσεντ βαν Γκογκ. Ο Γκενασιά, συμφωνώντας με ορισμένους ιστορικούς της τέχνης, παρουσιάζει τον Βαν Γκογκ όχι ως άνθρωπο καχεκτικό, άρρωστο και καταθλιπτικό, αλλά, αντιθέτως, ως έναν δυνατό και αποφασιστικό άντρα, που εργάζεται σκληρά και κάνει σχέδια για το μέλλον; κατά συνέπεια, θέτει υπό αμφισβήτηση την εκδοχή της αυτοκτονίας του.

Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Ο Γκενασιά έγραψε ένα μεγάλο μυθιστόρημα.

Le Figaro

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Έχει γράψει σενάρια και θεατρικά έργα και έχει εκδώσει δύο ακόμα βιβλία, το Pour cent millions (1986, βραβείο αστυνο- μικού μυθιστορήματος Michel Lebrun) και τη Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ και τι- μήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ που απονέμουν οι μαθητές λυκείου.