Η Filmtrade και η Σπέντζος Φίλμ παρουσιάζουν στην μεγάλη οθόνη την ταινία του Αντρέι Βάιντα, με τίτλο “Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας”, από 24 Απριλίου 2014.

 

«Δε θέλω, αλλά είμαι υποχρεωμένος», είχε πει με νόημα ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα -επαναλαμβάνοντας τη διάσημη φράση του Λεχ Βαλέσα όταν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας το 1990- καθώς ανακοίνωνε την βιογραφική ταινία για τη ζωή του ηγέτη.

 

Με αυτήν την ταινία, έπειτα από τα δυο προηγούμενα κεφάλαια «Man of Marble» και «Μan of Iron», ο Βάιντα ολοκληρώνει την τριλογία του με θέμα τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στην αδικία.

 

Σύνοψη

 

Η Νέα Ευρώπη έχει τις απαρχές της στο Γκντανσκ! Η ταινία «Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας» είναι η ιστορία ενός σύγχρονου ήρωα, του Λεχ Βαλέσα (Robert Więckiewicz). Η ταινία αρχίζει με την Οριάννα Φαλάτσι (Maria Rosaria Omaggio) που εμφανίζεται στο διαμέρισμα του Βαλέσα για να πάρει συνέντευξη από τον μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η γεμάτη συγκίνηση συνομιλία με μία από τις παγκοσμίου φήμης δημοσιογράφους διαπερνά όλη την ταινία. Η Φαλάτσι θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο , αποκαλύπτει την αλήθεια ενός χαρισματικού άνδρα με εκπληκτική πολιτική διαίσθηση.

 

Η πραγματική βιογραφική ιστορία αρχίζει το 1970: Ύστερα από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των εργαζομένων από τις κομμουνιστικές αρχές, ο Βαλέσα αναγκάζεται να υπογράψει υποχρεωτική συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας. Οι ακόλουθες σκηνές που δείχνουν την πορεία του ήρωα προς την πολιτική ωριμότητα διαπλέκονται και συνυφαίνονται με την οικογενειακή ζωή του. Η σχέση ανάμεσα στον Λεχ και την Ντανούτα (Agnieszka Grochowska), το γεμάτο από παιδιά σπιτικό τους και τα καθημερινά τους προβλήματα, είναι τόσο σημαντικά όσο και η πολιτική. Νόμιζαν ότι θα ζούσαν μια κανονική ζωή στο διαμέρισμά τους στο Γκντανσκ. Αντίθετα, βρέθηκαν στον πυρήνα των σημαντικότερων πολιτικών γεγονότων της εποχής τους, για τα οποία χρειάστηκε να πάρουν θέση. Πίσω από αυτόν τον ισχυρό άνδρα υπάρχει – όπως αποδεικνύεται- μια εξίσου ισχυρή γυναίκα, η γυναίκα του.

 

Μερικές φορές, η ελευθερία πρέπει να κατακτηθεί με αγώνα. Η πολιτική και η αγάπη, ο φόβος και η αίσθηση της ασφάλειας, η υποταγή και η θέληση για επανάσταση. Η ταινία, όπως ακριβώς και η ζωή του Λεχ Βαλέσα, είναι γεμάτη από αντιθέσεις και αυτά όλα πλέκουν μια συναρπαστική ιστορία.

 

 

Βραβεία:

– Chicago International Film Festival 2013 – Silver Hugo (Best Actor Robert Wieckiewicz)

– Palm Springs International Film Festival 2014 – HP Bridging the Borders Award (Andrzej Wajda)

– Venice Film Festival 2013 – Pasinetti Award – Special Mention ( Maria Rosaria Omaggio for her performance)

– Toronto International Film Festival 2013 – Official Selection