“Είναι δυνατό να καταγράψεις την αίσθηση του ορίζοντα λίγο πριν τη δύση, τη θέα από το λόφο, τα σύννεφα που περνούν;

Η σκέψη αυτή γεννήθηκε ένα απόγευμα στη δυτική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου. Έκτοτε κατασκευάζω το ψηφιακό αντίγραφο της Αθήνας χρησιμοποιώντας τη θέα από τους λόφους της πόλης. Με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας (παραγωγή τρισδιάστατης εικόνας από πολλαπλές φωτογραφίες) δημιουργώ μη-ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του χώρου, οι οποίες προέρχονται από εικόνες και καταγραφές πραγματικών τόπων. Η αντιστροφή της εστίασης κάνει την πιστή τρισδιάστατη αποτύπωση τους ανέφικτη, ένα στοιχείο με κεντρικό ρόλο στο σώμα της δουλειάς που παρουσιάζεται. Ένας κόσμος πλασμένος και πραγματικός ταυτόχρονα.

Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στην ευκολία μεταφοράς καθημερινών συνθηκών και εμπειριών σε ψηφιακό περιβάλλον και στην αντικειμενοποίηση τους. Οι καταγραφές συνήθως προκύπτουν μέσω του κινητού τηλεφώνου μου, σαν να παίρνω αυθόρμητα ένα καλούπι από κάτι που δε μπορώ να αγγίξω. Κάτι άυλο που εμπεριέχει χώρο, χρόνο και εμπειρία.

Ίχνη και θραύσματα μιας παρουσίας ή ενός περάσματος, μία κατακερματισμένη αστική εμπειρία που ο υπολογιστής αδυνατεί να μεταφράσει, παίρνουν γλυπτική υπόσταση. Συμπιεσμένες εμπειρίες, παρουσίες και ορίζοντες, ρευστές μάζες, πλήρως αποκομμένες από κάθε σύνδεση με το πραγματικό, δίνουν μια αλλόκοτη αίσθηση ενός πρωτοφανέρωτου τοπίου.”

Βαγγέλης Σάββας

* Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.