Η filmtrade και η Σπέντζος Φιλμ παρουσιάζουν την ταινία του Κριστιάν Βινσέντ «Υψηλή μαγειρική» με τους Κατρίν Φρο, Ζαν Ντ’Ορμεσόν και …

Ιππολύτ Ζιραρντό.

Kάποιες σημαντικές πληροφορίες

• Η ταινία είναι βασισμένη στην καταπληκτική αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, που υπήρξε για δύο χρόνια η προσωπική  μαγείρισσα  του πρωην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.
• Στην Γαλλία την είδαν 1.000.000 θεατές!

• Στην Αμερική τη διανομή της ταινίας ανέλαβε η Τhe Weinstein Company.

• H Nτανιέλ Ντελπές αντλεί συχνά έμπνευση από το ιστορικό βιβλίο του σεφ Ιντουάρ Νινιόν, «Έπαινος στη Γαλλική Κουζίνα» ( Éloge de la cuisine Française) που της χαρίζει ο Πρόεδρος στην ταινία.

• Ο παραγωγός της ταινίας, Ετιέν Κομάρ, ΥΨΗΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (Les Saveurs du palais ) είναι παραγωγός μεγάλων διεθνών επιτυχιών όπως το “Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων”   (Des hommes et des dieux) και το “Οι γυναίκες του τελευταίου ορόφου” (Les Femmes du 6ème étage).

• Ο Ζαν ντ’ Ορμεσόν, που ενσαρκώνει τον Πρόεδρο Μιτεράν στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός, είναι Γάλλος διανοούμενος. Γνώριζε καλά τον Μιτεράν, με τον οποίο συζητούσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα και υπήρξε ένας από τους επικριτές του.


Σύνοψη

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σενς Ελυζέ.

Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες…

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν.

Συζήτηση με τον  Ετιέν Κομάρ (σεναριογράφο και παραγωγό της ταινίας ΥΨΗΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ)

Για  την ιδέα της ταινίας

«Ήθελα να κάνω μια ταινία για το πάθος της μαγειρικής εδώ και πολύ καιρό. Πριν από τρία χρόνια διάβασα ένα πορτρέτο της Ντανιέλ Ντελπές από την Ραφαέλ Μπασκέ στην Λε Μόντ: μια ολόκληρη σελίδα στην οποία μιλούσε για τα χρόνια που πέρασε στις ιδιωτικές κουζίνες στο Παλάτι του Ελυζέ.  Η ιστορία αυτή αμέσως με μαγνήτισε γιατί για πρώτη φορά, δεν επρόκειτο για έναν διάσημο σεφ, αλλά μια συνηθισμένη, αυθεντική μαγείρισσα… Επειδή έτυχε να βρίσκομαι στο Περιγκόρντ ήρθα σ’ επαφή με την Ντανιέλ Ντελπές. «Έλα για μεσημεριανό την Κυριακή» μου είπε. ‘Ετσι, πήγα στην Λα Μπορντερί, ένα υπέροχο μέρος, που μοιάζει περισσότερο με ξενώνα παρά με φάρμα, όπου εκείνη εγκαταστάθηκε πριν από χρόνια. Περάσαμε πέντε ώρες στο τραπέζι τρώγοντας σαν βασιλιάδες. Αμέσως, εντυπωσιάστηκα από τις κοινωνικές της επαφές, από τον τρόπο που έκανε τους προσκεκλημένους της να συμμετέχουν στο γεύμα. Μιλήσαμε πολύ για τη ζωή της. Πέρα από το γεγονός ότι μαγείρεψε για έναν Γάλλο Πρόεδρο,  αισθάνθηκα ότι η ιστορία της έχει μια ισχυρή μυθιστορηματική διάσταση…»

Για την Ντανιέλ Ντελπές

«Η Ντανιέλ Ντελπές είναι μια δυναμική, ασυμβίβαστη και μπροστά απ’ την εποχή της γυναίκα, που συχνά ενεργεί παρορμητικά. Ήταν αγρότισσα και εγκατέλειψε το επάγγελμα και τον σύζυγό της, κάτι πολύ ασυνήθιστο για την εποχή και το περιβάλλον της. Στη δεκαετία του 1970, ήταν από τις πρώτες που οργάνωσε “Σαββατοκύριακα φουα-γκρά και τρούφας”  στην φάρμα της. Πήγε στις ΗΠΑ για να διδάξει μαγειρική και να δημιουργήσει νέα «πιάτα». Υπηρέτησε ως προσωπική μαγείρισσα του Φρανσουά Μιτεράν στο Προεδρικό Μέγαρο και απ’ όσο γνωρίζουμε είναι η μοναδική γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στις κουζίνες του Ελυζέ. Αφού παραιτήθηκε, πέρασε έναν χρόνο στην Ανταρκτική μαγειρεύοντας για μια εξερευνητική αποστολή. Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ πάνω στο οποίο δούλεψε για χρόνια ήταν η δημιουργία μιας φάρμας με τρούφες στη Νέα Ζηλανδία. Είναι μια τολμηρή γυναίκα που αγαπάει την περιπέτεια, όμως όλες οι επιλογές της έχουν πάντοτε σχέση με την μαγειρική.»

Για το βιβλίο της Ντανιέλ Ντελπές και την σχέση του με την ταινία

«Από το βιβλίο της Ντανιέλ Ντελπές  «Το βιβλίο της μαγειρικής μου από το Περιγκόρντ στο Ελυζέ»,  χρησιμοποιήσαμε μόνο μερικές κωμικές λεπτομέρειες, στιγμές με τον Πρόεδρο… Το σενάριο είναι ένα διασκεδαστικό κράμα από πραγματικά γεγονότα και καθαρή  μυθιστοριογραφία. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε συλλάβει  την αίσθηση της Ορτάνς ότι είναι απόλυτα ανεπιθύμητη όταν φθάνει στο Ελυζέ. Δεν ξέρει τίποτα για το πρωτόκολλο, η μόνη της ανησυχία είναι η δουλειά της. Είναι σε άμεση  επικοινωνία με τον Πρόεδρο και δεν δίνει οποιαδήποτε προσοχή στους συμβούλους που προσπαθούν  να ανακατευτούν στη μαγειρική της.  Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν λόγο για το φαγητό του Προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα υγείας του, γεγονός που της κάνει τη ζωή δύσκολη. Όσον αφορά στην τελευταία ημέρα της Ορτάνς στην Ανταρκτική, είναι απολύτως  φανταστική.»

Για την μαγειρική και τον Πρόεδρο

«Η μαγειρική είναι σημαντική για τον Πρόεδρο γιατί είναι ένας συνδυασμός των προσωπικών του προτιμήσεων και της θέσης του. Για τον Πομπιντού, τον Μιτεράν και τον Σιράκ επίσης, η τελετή του γεύματος ήταν πολύ σημαντική, ένα εορταστικό τελετουργικό, ένας τρόπος πραγματικά για να εκτιμήσεις  τη Γαλλία, τη γεωγραφία της, τα προϊόντα της, τον πολιτισμό  της. Όταν ο Πρόεδρος λέει στην ταινία: «Δώστε μου το καλύτερο που η Γαλλία μπορεί να προσφέρει» μπορεί να είναι ελαφρώς γελοίο, αλλά συγχρόνως είναι ένα σημάδι της βαθιάς σύνδεσης  με τη Γαλλική τελειότητα.»

Για τα γυρίσματα στο παλάτι του Ελυζέ

«Ήμασταν απίστευτα τυχεροί! Όλα άρχισαν με ένα γύρισμα που κάναμε για την ταινία  «Ενώπιον  Θεών και  Ανθρώπων» στο Ελυζέ.  Είχα ήδη στο μυαλό μου την «Υψηλή Μαγειρική» και εκμεταλλεύθηκα την ευκαιρία να ρωτήσω εάν θα μπορούσα να ρίξω μια ματιά στις κουζίνες. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Ο Κριστιάν Βινσέντ κι εγώ επιστρέψαμε αργότερα για να επισκεφτούμε τα πλυντήρια… Λέγεται ότι το  Ελυζέ είναι το κομψότερο σπίτι σε όλη τη Γαλλία: έχει τα ομορφότερα σετ φαγητού,  τα ομορφότερα ασημικά και κρύσταλλα.  Αμέσως ξέραμε ότι θα ήταν θαυμάσιο να τα χρησιμοποιήσουμε  στην ταινία. Συγχρόνως το βρήκαμε ειρωνικό και αστείο να γράψουμε μια ιστορία που τοποθετήθηκε στο Ελυζέ, στην καρδιά  του ίδιου του κράτους, και να μην αναφέρουμε την πολιτική ούτε μια φορά!»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κριστιάν Βινσέντ
Σενάριο : Ετιέν Κομάρ, Κριστιάν Βινσέντ
(Το σενάριο ήταν ελεύθερη έμπνευση από την ζωή της Ντανιέλ Μαζέ-Ντελπές)
Παραγωγοί: Eτιέν Κομάρ, Φιλίπ Ρουσλέ

Ηθοποιοί
Ορτάνς Λαμπορί : Kατρίν Φρο
Ο Πρόεδρος: Ζαν Ντ’ Ορμεσόν Ντέιβιντ Αζουλέ: Ιππολύτ Ζιραρντό
Νικολά Μποβουά: Αρτύρ Ντυπόν
Ζαν Μάρκ Λυσέ:  Ζαν Μαρκ Ρουλό Mαίρη:  Άρλυ Τζόβερ

Η ταινία θα βρει το δρόμο των σκοτεινών αιθουσών στην Ελλάδα από τα τέλη Ιανουαρίου. Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί όμως μια ειδική προβολή στην Ελλάδα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα). Εκεί, θα βρεθεί και η πραγματική μαγείρισα του Μιτεράν, Ντανιέλ Ντελπές την ιστορία της ταινίας περιγράφει η ταινία.