Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του εγκαινιάζεi ετήσιους κύκλους διαλέξεων και εκθέσεων διεθνούς αρχιτεκτονικής. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά με Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία σε οκτώ διαλέξεις και τρεις εκθέσεις.

Οι κύκλοι αυτοί αποτελούν θεματικές ενότητες, καθώς επιδιώκουν να παρουσιάσουν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική χωρών με κοινά χαρακτηριστικά, γεωγραφικά, γλωσσικά, καλλιτεχνικά, πολιτισμικά ή άλλα.

Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων και εκθέσεων αφορά τις Βόρειες χώρες, ή με την ευρύτερη έννοια την αρχιτεκτονική της Σκανδιναβίας.

Μετά τις μεγάλες ιστορικές μορφές της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής (Aalto, Asplund, Saarinen, Jacobsen, Utzon), το σημερινό αφιέρωμα επικεντρώνεται στους σύγχρονους πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής των Βόρειων χωρών.

Θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από διάσημους σήμερα σκανδιναβούς αρχιτέκτονες την ανάλυση του έργου τους και να διαπιστώσουμε την ποικιλία των προσεγγίσεων, των σχεδιαστικών επιλογών, των γλωσσικών ιδιωμάτων, των τεχνικών λύσεων και των σχέσεων με το τοπίο που συνθέτουν το παλίμψηστο μιας από τις πιο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη στο επίπεδο της ανάπτυξης της αρχιτεκτονικής ποιότητας.