Η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από παραμονή σχεδόν ενός μήνα στη Βόρεια Νορβηγία και στο Σβάλμπαρντ, όπου κατέγραψε τα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της.

Διένυσαν με ιστιοφόρο 930 ναυτικά μίλια (1.722 χλμ.), καλύπτοντας τα φιόρδ της Βορειοδυτικής Νορβηγίας και φτάνοντας μέχρι το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, καθώς και μεγάλο μέρος των ακτών του Σπίτσμπεργκ, πλέοντας στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ. Στη διαδρομή αυτή, η ομάδα κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακές εικόνες του φυσικού κάλλους αλλά και τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, εμφανείς ή αθέατες στην καθημερινότητά μας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Αρκτική ως τόπο μελέτης. Άλλωστε, τα στοιχεία για την ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι σαφή.

Τα μέλη της ομάδας είχαν την τύχη να συνομιλήσουν με κάποιους από τους επιστήμονες που μελετούν επί χρόνια την επίπτωση των αλλαγών αυτών, όπως ο Δρ. Mario Acquarone, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είναι Αναπληρωτής Γραμματέας του διεθνούς προγράμματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Αρκτικής (Arctic Monitoring and Assessment Programme), καθώς και με ερευνητές στο Ny-Alesund, στον βορειότερο οικισμό του κόσμου, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι διεθνείς επιστημονικοί σταθμοί παρατήρησης.

Την αποστολή απασχόλησαν και ζητήματα που αφορούν την αλιευτική δραστηριότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Παράλληλα, συγκέντρωσε μαρτυρίες από επαγγελματίες και κατοίκους της Βόρειας Νορβηγίας -μεταξύ αυτών και γηγενείς, Σαάμι- οι δραστηριότητες των οποίων επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις φαινομενικά ανεπαίσθητες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Μαρία Τσακίρη, Μάριος Γαννάκου, Μάνος Αρμουτάκης, Έλια Νικητοπούλου, Saga Svavarsdottir(οδηγός Αρκτικής), Κωνσταντίνος Μαλγάραλης

Σε μια ευαίσθητη περίοδο, όπου όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεχίζει το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό έργο του, με στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κάνει πιο κατανοητά τα όσα συμβαίνουν. Παράλληλα, μέσω της BlueCycle, αναδεικνύονται λύσεις -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Φωτογραφίες: Μάνος Αρμουτάκης