Με αφορμή την έκδοση του “Ulysses” 100 χρόνια πριν στις 2 Φεβρουαρίου του 1922 ημέρα των τεσσαρακοστών γενεθλοίων του James Joyce θα παρουσιαστούν στην έκθεση μια σειρά από έργα τα οποία αποτυπώνουν την “εμπειρία ανάγνωσης” του διασημότερου έργου της Ιρλανδικής λογοτεχνίας.

Ο Joyce, στα 18 κεφάλαια του Ulysses περιγράφει μία ημέρα από την ζωή του κεντρικού ήρωα, Leopold Bloom στο Δουβλίνο. Οι πράξεις απλών, καθημερινών ανθρώπων, οι σκέψεις (χθόνιες, απρεπείς ή και ενοχλητικές πολλές φορές) καταγράφονται με τρόπο μοναδικό από τον συγγραφέα που αψηφά τους κανόνες της συνηθισμένης λογοτεχνικής γραφής, χρησιμοποιώντας εκτός των άλλων τον “εσωτερικό μονόλογο,” ένα είδος ελεύθερου συνειρμού που επιτρέπει στις σκέψεις, στις πράξεις και στις εικόνες να παρουσιάζονται σε άτακτη χρονική σειρά.

Λέξεις γεννημένες από τον ίδιο τον συγγραφέα, ο άνθρωπος των ενστίκτων, ο ήρωας “γυμνός” μπροστά μας, η περιπλάνηση, εσωτερική και εξωτερική, οι δρόμοι, τα σπίτια, Ο Stephen Dedalus, η Molly Bloom, ο Buck Mulligan, “οι ομοιότητες του μύθου όσο και οι διαφορές στις ανατροπές του…η σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο …η ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου μας μέσα στον οποίο ζούμε.”* το σύγχρονο αυτό έπος, αποτέλεσαν την αφορμή για την πραγμάτωση της έκθεσης αυτής.

Οι καλλιτέχνες, μέσα από το αριστουργηματικό αυτό έργο, την εσωτερική συμφωνία της ροής της σκέψης μέσα από τους ακατάληπτους φαινομενικά μονολόγους των ηρώων, τους συμβολισμούς, το χιούμορ, καλέστηκαν να εγκαταστήσουν μόνιμα πια στον καμβά, το ταξίδι του “Ulysses” όπως τον ονόμασε ο δημιουργός του, που έγινε δικό τους ταξίδι, δικός τους εσωτερικός μονόλογος.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηλίας Καρράς, Κική Κολυμπάρη, Γιώργος Κρανίου, Χριστίνα Μπρέμπου, Στέλιος Πετρουλάκης, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιώργος Ταξίδης, Κάλλια Τριανταφύλλου, Αντώνης Χαλυβίδης.