Φέτος, το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου της Fabrica Athens (Handmade & Recycled Theater Festival – HRTFest) φέρνει σε άμεσο διάλογο το κοινό τόσο με δημιουργικές ομάδες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των παραστατικών τεχνών όσο και με καταξιωμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεγάλα ονόματα του θεάτρου, με τους οποίους η θεατρική μας ομάδα συνεργάζεται εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της διεθνούς της δράσης.

Όμως, το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι στη φετινή έκδοση του Handmade and Recycled Theater Festival αποφασίσαμε να επαναφέρουμε την είσοδο του κοινού με ελεύθερη συνεισφορά, καθώς επιθυμούμε πάντοτε οι καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές μας δράσεις να είναι ανοιχτές και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων. Ιδίως στις περιόδους κρίσης που διανύουμε, το φεστιβάλ είναι η φόρμουλα μας για έναν πολιτισμό που είναι δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο λίγων.

Όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου και χορού, παιδικές παραστάσεις, live συναυλίες, ταινίες και short films, εικαστικές εκθέσεις, bazaar, να συμμετέχουν σε εργαστήρια, masterclasses, ενώ ξεχωριστή φέτος είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε μια κοινοτική παράσταση που θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Φάνη Κατέχου απο τη Fabrica Athens.

Η αυλαία του 11th HRTFest ανοίγει με το μεγάλο θεατρικό σκηνοθέτη, Eugenio Barba και την ηθοποιό του Julia Varley με τη παράσταση «Ave Maria», το masterclass φωνητικής δραματουργίας «The Echo of Silence», αλλά και με μια πλούσια σειρά δράσεων (διάλεξη, προβολή ταινίας, βιβλιοπαρουσιάση και συζητήσεις) με θεματική «Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση – Οι Ζωές μου με το Τρίτο Θέατρο».

Julia Varley & Eugenio Barba

Ακόμη, για πρώτη φορά στην Αθήνα θα παρουσιαστούν παραστάσεις των δυναμικών θεατρικών ομάδων – συνεργατών μας Teatro Nucleo (Ιταλία), Antagon TheaterAKTION (Γερμανία) και Brama Teatr (Πολωνία), οι οποίες παντρεύουν έντεχνα το θέατρο, το πολυφωνικό τραγούδι, το τσίρκο, τον χορό και τη μουσική.

Με αφορμή το άνοιγμα του νέου μας χώρου RΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο έρευνας μικτών παραστατικών τεχνών κατά τη διάρκεια του HRTFest, προσανατολίζουμε την έρευνα μας στη συνομιλία των διαφόρων παραστατικών τεχνών και ιδιαίτερα των διάφορων ελληνικών και διεθνών θεατρικών εκφάνσεων.

Αυτή ξεκινάει φέτος με ένα δεκαήμερο εργαστηρίων με σημαντικούς εισηγητές – καλλιτέχνες της θεατρικής σκηνής και των παραστατικών τεχνών: Γ. Μαυραγάνη, Ά. Μπρούσκου, Α. Καζάζου, Στ. Γράψας, Φ. Κατέχος, Θ. Δόβρης, Λ. Γραμματικός, Ν. Αραμπατζή και Τζ. Μιχαλιάδη Σάρτι, ενώ δε θα λείψουν και οι διεθνής εισηγητές: Donald Kitt – Nordisk Teaterlaboratorium (Δανία), Veronica Ragusa & Marco Luciano – Teatro Nucleo (Ιταλία), Mangue Cisse (Γερμανία), Daniel Jacewicz, Ευάνθη Αθανασιάδη – Teatr Brama, Πολωνία.

Τέλος, θεαματική θα είναι η λήξη του φεστιβάλ με την παράσταση Human Mosaic. Μια κοινοτική παράσταση με πάνω από 150 συντελεστές, καλλιτέχνες και ανθρώπους της κοινότητας, που έχει στόχο να προάγει τα δημοκρατικά και προσωπικά δικαιώματα μέσα από τον συμμετοχικό πολιτισμό και το κοινωνικό θέατρο. Στη παράσταση μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει, παρακολουθώντας εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στη σελίδα του στο Facebook «Handmade & Recycled Theater Festival». To 11ο HRTFest είναι μια μεγάλη, δωρεάν γιορτή στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι είτε ως κοινό είτε ως καλλιτέχνες ή και τα δύο!

Διαβάστε επίσης: 

Η ομάδα Fabrica Athens υποδέχεται στην Αθήνα τον Eugenio Barba και την Julia Varley