Ο αληθινός πράκτορας πίσω από τον χαρακτήρα του Χόλντεν Φορντ της σειράς Mindhunter λέγεται Τζον Ντάγκλας και είναι, πράγματι, ο άνθρωπος που πρώτος σκέφτηκε να μπει, συστηματικά και στοχευμένα, στο «Μυαλό των σίριαλ-κίλερς».

Οι κατά συρροή δολοφόνοι, πιο γνωστοί ως «σίριαλ-κίλερς», αντιμετωπίζονταν κάποτε ως ανεξήγητη έκφραση του απόλυτου κακού. Ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε να τους «εξηγήσει», να τους κατανοήσει, κι έτσι να φτάσει σε συμπεράσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγήσουν στη σύλληψη άλλων εγκληματιών, ήταν ο πράκτορας του FBI Τζον Ντάγκλας.

Γιατί φερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Τι είναι αυτό που καθορίζει και κινεί τις επιθυμίες μας και πώς εκφράζονται τελικά αυτές; Τέτοιου είδους ερωτήματα άρχισε να θέτει, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Ντάγκλας, επιχειρώντας να κατανοήσει το «Μυαλό των σίριαλ-κίλερς» μέσα από συνεντεύξεις μαζί τους. Αυτή ήταν η αρχή του κλάδου του profiling.

Πώς περάσαμε από τους «δολοφόνους με πολλαπλά θύματα» στους περιβόητους «σίριαλ-κίλερς»; Πώς διαμορφώθηκαν οι όροι που χρησιμοποιούνται πλέον στη Δίωξη Εγκλήματος αλλά και σε όλες τις σχετικές σειρές και άρθρα;

Ο Τζον Ντάγκλας γράφει την αυτοβιογραφία του και μας χαρίζει ένα συγκλονιστικό βιβλίο που έγινε best seller σ’ όλο τον κόσμο. Προσκαλεί τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει στα παρασκήνια των πιο μακάβριων, των πιο ανατριχιαστικών υποθέσεων, διεισδύοντας στο μυαλό των πιο διαβόητων σίριαλ-κίλερς της εποχής μας, όπως ο Τσαρλς Μάνσον, ο Γιούναμπόμπερ, ο Εντ Γκέιν και άλλοι.

Διαβάζεται πιο απνευστί και από το ευφυέστερο αστυνομικό μυθιστόρημα.