Την δεκαετία του ‘60, την εποχή της επανάστασης, των χίπις και την ανάδυσης της ροκ ως κυρίαρχο είδος μουσικής κατά τον 20ο αιώνα, είχε ξεκινήσει και επισήμως μία περίοδος αλλαγής των δεδομένων. Πολλοί προσπάθησαν να αναδειχθούν ως μεγάλα ονόματα, όμως λίγοι το κατάφεραν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο ο Τζίμι Χέντριξ. Με μόλις τέσσερα χρόνια στη διασημότητα και τρεις δίσκους, το ταλέντο του τον όρισε ως έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες της ροκ μουσικής.

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ της Αμερικής.Η δύσκολη νεαρή του ηλικία και η ασταθής σχέση που είχε με τη μητέρα του τον έσπρωξε από πολύ νωρίς να βρει ένα καταφύγιο στη μουσική. Στα 16 του χρόνια ο πατέρας του τού έκανε δώρο μία ακουστική κιθάρα μόλις 5 δολαρίων. Έναν χρόνο αργότερα και βλέποντας την έντονη ενασχόλησή του, του αγόρασε μία ηλεκτρική με την οποία ξεκίνησε να παίζει στο πρώτο του συγκρότημα «The Rocking Kings».

Είχε ήδη αποφασίσει πως θα ασχοληθεί με τη μουσική και έτσι, το 1959, παράτησε το σχολείο και ξεκίνησε να κάνει διάφορες δουλείες του ποδαριού. Δεν σταμάτησε να παίζει κιθάρα και να εξασκείται μόνος του.Ήταν αυτοδίδακτος και δεν έμαθε ποτέ ούτε να γράφει αλλά ούτε να διαβάζει μουσική.

Το 1961 έφυγε από το σπίτι του και ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στον Αμερικανικό Στρατό. Ενώ ήταν στο Κεντάκι, ξεκίνησε τη μπάντα «The King Casuals» με τον μπασίστα Μπίλι Κοξ. Η θητεία του στον στρατό δεν κράτησε πολύ αφού, το 1962, λόγω ενός τραυματισμού, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

independent.co.uk

Ήταν τότε που μπήκε για πρώτη φορά στη μουσική βιομηχανία, με το όνομα Τζίμι Τζέιμς, ως συνοδευτική κιθάρα σε μουσικούς όπως οι Τίνα Τέρνερ, Σακ Κουκ, Αδερφοί Άιλι, Λιτλ Ρίτσαρντ και Άικ. Η θέση ως συνοδευτική κιθάρα δεν τον ικανοποιούσε και το 1965 ξεκίνησε ο συγκρότημα «Jimmy James and the Blue Flames», παίζοντας σε μικρά μαγαζιά της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας το 1966, γνωρίζει τον Τσας Τσάντλερ από τους «Animals», ο οποίος, ενθουσιασμένος με την εκτέλεση του Χέντριξ του προτείνει να υπογράψει συμβόλαιο και α ξεκινήσει μία νέα μπάντα. Γίνεται ο μάνατζερ του και το 1966 με τον ντράμερ Μιτς Μίτσελ και τον μπασίστα Νόελ Ρέντινγκ σχηματίζεται το συγκρότημα «JimiHendrixExperience».

Το πρώτο τους σίνγκλ “HeyJoe” ήταν έκτος στα τσαρτ της βρετανικής ποπ, κάνοντας το συγκρότημα διάσημο και ξεκινώντας την περίοδο φήμης του Χέντριξ. Τα κομμάτια “Purple Haze” και “The WindCries Mary” ήταν επίσης στα τοπ 10 των τσαρτ του 1967. Χάρη στην επιτυχία τους, το τρίο έβγαλε τον δίσκο ντεμπούτο του το 1967 με τίτλο “Are You Experienced”. Ο ψυχεδελικός δίσκος ήταν μια απόρροια της μουσικής της δεκαετίας, και ο Χέντριξ έγινε σύντομα γνωστός για τις ικανότητές του στη κιθάρα αλλά και τη μουσική σύνθεση. Φημιζόταν για το αναπροσδιορισμό του ήχου του οργάνου, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξους τρόπους για να παράγει πολλαπλά μουσικά αποτελέσματα.

Η επιτυχία του πρώτου τους δίσκου να οδηγήσει στη κυκλοφορία του “Axis: BoldasLove” και “Electric Lady land” το 1967 και το 1968 αντίστοιχα. Και οι δύο δίσκοι ήταν πιο πειραματικοί από το ντεμπούτο τους και παρουσίαζαν την δεξιοτεχνία και δημιουργικότητα του Χέντριξ ο οποίος είχε περισσότερο έλεγχο στην παραγωγική διαδικασία.

Παρόλα αυτά η ζωή του τα χρόνια αυτά, δεν πήγαινε καλά ούτε οικονομικά αλλά ούτε μουσικά. Μετά από μία σειρά αποτυχημένων συμβολαίων και κακή συνεργασία, αποφάσισε να διαλύσει το συγκρότημα και, σε συνεργασία με τον Μπίλι Κοξ και τον ντράμερ Μπάντι Μάιλς να ξεκινήσει τους «Band of the Gypsies» το 1969. Κυκλοφόρησαν μόνο έναν δίσκο με τίτλο “BandofGypsies” το 1969, αν και το 1986, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος και τον θάνατο του Χέντριξ, βγήκε ο συμπληρωματικός “Band of Gypsies II”.

liveforlivemusic.com

Πολλές ήταν οι συναυλίες που οδήγησαν στη δημοσιότητα του όπως η συμμετοχή του στο Monterey Pop Festival τον Ιούνιο του 1967 όπου έπαιξε κομμάτια από το “Are You Experienced”. Η σημαντικότερη εμφάνιση του όμως ήταν στο Woodstockκαι η ερμηνεία του αμερικανικού εθνικού ύμνου “The Star Spangled Banner”.

Μέχρι το 1969 το συγκρότημα είχε διαλυθεί και ο Χέντριξ είχε αποπροσανατολιστεί ως προς τη μουσική που ήθελε να γράφει. Αν και έκανε διαρκώς ηχογραφήσεις κατά το 1970 με τη συνοδεία των Μίτσελ και Κοξ, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει άλλο δίσκο, έχοντας ήδη κλείσει δύο χρόνια από την κυκλοφορία του “Electric Lady land”. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, το τρίο έκανε περιοδεία στον κόσμο.

Ένας από τους πολλούς, ο Τζίμι Χέντριξ έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου 1970, σε ηλικία μόλις 27 ετών μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο δίσκος που μόνος του ηχογράφησε “CryofLove” κυκλοφόρησε το 1971.

Φωτογραφία: 24rock.gr