Ο Τζέιμς Λεβίν πέθανε από “φυσικά αίτια” στις 9 Μαρτίου στο Παλμ Σπρινγκς (Καλιφόρνια), δήλωσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις ο Λι Χόροβιτς, ο γιατρός του εδώ και πολλά χρόνια, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας New York Times.

Γεννημένος στο Σινσινάτι, ο Λεβίν διορίστηκε μουσικός διευθυντής της Μετροπόλιταν ‘Οπερα της Νέας Υόρκης το 1976 και τη μεταμόρφωσε σε σημείο που αυτή συμπεριελήφθη στις μεγάλες όπερες του κόσμου, η οποία μέχρι τότε ήταν απαξιωμένη.

Τιμώντας τα κλασικά του ρεπερτορίου, ο Λεβίν εισήγαγε στο πρόγραμμα σύγχρονα έργα και παραμελημένους συνθέτες.

Με τα πλούσια σγουρά μαλλιά του, τα στρογγυλά μεταλλικά γυαλιά, το εκφραστικό στιλ και την εξωστρεφή προσωπικότητά του, ο Λεβίν επιβλήθηκε ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες παγκοσμίως της κλασικής μουσικής.

Συνολικά διηύθυνε την ορχήστρα της Met περισσότερες από 2.550 φορές.

Ωστόσο αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων υγείας από το 2006, ένα τραύμα στον ωμό μετά το πέσιμό του στη σκηνή, δισκοκήλη, νεφρική ανεπάρκεια.

Το 2016, είχε δεχτεί να αφήσει τη μουσική διεύθυνση της Met, προσβεβλημένος από τη νόσο Πάρκινσον, η οποία προκάλεσε την αναπηρία του εδώ και πολλά χρόνια.

Παρέμενε ωστόσο επίτιμος μουσικός διευθυντής, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, μετά τη δημοσίευση μαρτυριών που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική κακοποίηση στις εφημερίδες New York Times και New York Post.

Οι δυο εφημερίδες επικαλούνταν την περίπτωση ενός άνδρα που κατηγορούσε τον διευθυντή ορχήστρας για θωπεία από το 1985, όταν ο καταγγέλλων ήταν 15 χρονών, έως το 1993.

Άλλοι τρεις άνδρες δήλωσαν δημόσια ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Λεβίν, ακόμη κι αν δεν διώχθηκε ποινικά.

Τον Μάρτιο του 2018, η Met δημοσίευσε το πόρισμα της έρευνάς της, η οποία επιβεβαίωνε την ύπαρξη “αξιόπιστων αποδείξεων” ότι ο μουσικός είχε επιδοθεί “σε παρενόχληση και σε σεξουαλική κακοποίηση”.

Τότε η όπερα έπαυσε τον Λεβίν από όλα τα καθήκοντα που κατείχε στους κόλπους του ιδρύματος.

Ο διευθυντής ορχήστρας από το Κεμπέκ Γιανίκ Νεζέτ-Σεγκέν τον διαδέχτηκε στη μουσική διεύθυνση της Met το 2018.