Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου και ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου …

«Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» θα παρουσιάσουν από 23 Μαΐου μέχρι 1η Ιουνίου 2012 την έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Ανδρέα Σμαραγδή «Τσικουδιά, Κρήτης πνεύμα».

Η έκθεση που αρχικά είχε παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο τον Ιούλιο του 2011, συνοδεύεται από την έκδοση του λευκώματος Τσικουδιά, Κρήτης πνεύμα από τις εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010. Το λεύκωμα απέσπασε το 3ο Παγκόσμιο Βραβείο στην κατηγορία Best Spirits Books στην έκθεση Gourmand World Fair 2011 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 154 χωρών και 6.000 τίτλων βιβλίων.

Η έκθεση περιλαμβάνει  έγχρωμες φωτογραφίες, μεγάλων διαστάσεων, που αποτυπώνουν με ποιητικό τρόπο την ιεροτελεστία παρασκευής της τσικουδιάς. Η τσικουδιά «κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού, κρασί των φτωχών, συνδυάστηκε με τελετουργίες, με την ‘κουλτούρα’ της παρέας, της συντροφιάς, της προσφοράς. Φτιαγμένη τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όταν η μέρα φτάνει στη μικρότερη διάρκειά της, όταν οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την παρέα, το τραγούδι, την επικοινωνία, για να ξορκίσουν το σκοτάδι και να κάνουν να ξαναγεννηθεί ο ήλιος και το φως, η τσικουδιά συνδυάστηκε πάντα με το τραγούδι, την παρέα και την προσφορά. Τα εδέσματα που τη συνοδεύουν είναι απλά, φτωχικά, απέριττα. Στη χόβολη λίγες πατάτες, ένα κρεμμύδι, λίγο λάδι, λίγα χόρτα. Προσφορά πάλι στη χθόνια θεότητα, φυτικά εδέσματα, μια ακόμα τιμή στη μητέρα γη, στη μητέρα θεών και ανθρώπων» γράφει ο Ηλίας Καστανάς στο  λεύκωμα.

Σ’ αυτό το πνεύμα, ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» θα οργανώσει τη βραδιά των εγκαινίων αυθεντική απόσταξη τσικουδιάς σε χάλκινο άμβυκα και κεράσματα, συνοδευόμενα από παραδοσιακή κρητική λύρα και λαούτο στον  προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Η παρουσίαση του έργου θα γίνει από το δημιουργό, Ανδρέα Σμαραγδή ενώ θα προλογίσει η ηθοποιός Τίνα Αλεξοπούλου. Στη συνέχεια, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου, θα προβληθεί η δεκάλεπτη ταινία Ένα φωτογραφικό λεύκωμα. Σπονδή στην τσικουδιά, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε το οδοιπορικό και τη διαδικασία της φωτογράφησης.

Επίσης, το Σάββατο 26 Μαΐου, μετά τις 11.00 το πρωί, θα επαναληφθεί η παραδοσιακή απόσταξη τσικουδιάς στο Άλσος Ιλισίων (κοντά στο Μουσείο). Η δράση θα συνοδευτεί από κρητικά εδέσματα και ζωντανή κρητική μουσική παίρνοντας τη μορφή λαϊκού γλεντιού.

Για μια σπονδή στην τσικουδιά!