Η Τσέλια Κοστέα με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα θα εμφανιστούν σε μια ξεχωριστή βραδιά για την ενίσχυση του 6ου Διεθνούς

Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 20:30 Μιχάλης Κακογιάννης.

Η διεθνούς φήμης Ρουμάνα σοπράνο Τσέλια Κοστέα, (Cellia Costea) που κατέκτησε το Αθηναϊκό κοινό με την ερμηνεία της, ως Τόσκα, στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι στην πρόσφατη παραγωγή της ΕΛΣ, στο ΜΜΑ, τιμά το 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, προσφέροντας μία βραδιά για την οικονομική ενίσχυσή του.

Η διεθνής καλλιτέχνιδα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 20:30, στο φιλόξενο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με τη συνοδεία στο πιάνο του μοναδικού Δημήτρη Γιάκα, εκτός από τη δημοφιλή άρια της Τόσκα \”Vissi d΄ Arte…\” και άλλες άριες των Πουτσίνι και Ροσίνι, επέλεξε να ξεναγήσει τους φιλόμουσους σε ένα πρωτότυπο Ευρωπαϊκό Μουσικό Χάρτη, ταξιδεύοντας στο χρόνο και τις διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ρουμανία και Ελλάδα) μέσα από τραγούδια και άριες, που αγαπά ιδιαίτερα. Ανάμεσά τους και κάποια τραγούδια συνθετών άγνωστων στην Ελλάδα.

Μια βραδιά που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας και είναι η πρώτη που διοργανώνεται εκτός του νησιού, από το μη κερδοσκοπικό Σύλλογο Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.

Το Πρόγραμμα

Α΄ Μέρος

GIUSEPPE GIORDANI: Caro mio ben …

BENEDETTO MARCELLO: Quella fiamma che m’accende …

ANTONIO VIVALDI: Sposa son disprezzata …

ERMANNO WOLF-FERRARI: Rispetto op. 11/19

RICHARD STRAUSS: Zueignung op. 10/1  (ποίηση : Hermann v. Gilm)

NICOLAE BRETAN: Ce te legeni, codrule ? (Οι ψίθυροι του δάσους)

FRANCIS POULENC: Les chemins de l’ amour  (ποίηση : Jean Anouilh)

ANTON RUBINSTEIN: Notch (Νύχτα)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ: Δεν μ’ αγαπάς  (ποίηση : Διονύσιος Σολωμός)

Β΄ Μέρος

GIOACCHINO ROSSINI: La regata veneziana :
1) Anzoleta avanti la regata
2) Anzoleta co passa la regata
3) Anzoleta dopo la regata

GIACOMO PUCCINI: O mio babbino caro από την όπερα GIANNI SCHICCHI

GIACOMO PUCCINI: Vissi d’ arte από την όπερα TOSCA

GEORGE GRIGORIU: Muzica από την οπερέτα ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

Βιογραφικά στοιχεία

Η πολυβραβευμένη soprano Cellia Costea, γεννήθηκε στη Piatra Neamt της Ρουμανίας, σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Το ντεμπούτο της στο χώρο της όπερας, έγινε με το ρόλο της Desdemona στον Otello. Με τη μετέπειτα εμφάνισή της ως Contessa στο έργο Le nozze di Figaro, του Μότσαρτ, σηματοδότησε την αρχή της διεθνούς της καριέρας.

Έχει βραβευτεί με Πρώτα Βραβεία και Βραβεία Κοινού σε Διεθνείς Διαγωνισμούς όπως: X Concorso Internazionale Valsesia Musica (2004), XL International Singing Contest “Francisco Vinas”- Βαρκελώνη, Ισπανία (2003), The 2nd International Singers Competition– Πεκίνο, Κίνα (2002), Debut 2002- Bad Mergentheim- Γερμανία (2002), “Monserrat Caballe” Ανδόρα (2001), “Jullian Gayarre” Παμπλόνα, Ισπανία (2000), με Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής τον Χοσέ Καρέρας κα.

Έχει δώσει σειρά ατομικών κοντσέρτων σε Ισπανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Κίνα, Ελβετία.  Από το 1997 έως το 2007 έχει πάρει μέρος σε Διεθνή Φεστιβάλ σε Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ανδόρα.

Έχει ερμηνεύσει σειρά σπουδαίων ρόλων σε μεγάλες  μουσικές σκηνές του κόσμου (Κρατική Όπερα Βιέννης, Βερολίνου, Στουτγάρδης, Ανόβερου, Λουγκάνο Μασσαλίας, Βουκουρεστίου, Αθήνας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο κ.α.) λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, για την ερμηνεία και τη λυρικότητα της φωνής της.
Πρόσφατα ερμήνευσε την Τόσκα, στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, στην παραγωγή της ΕΛΣ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ιανουάριος 2011).

Ο Δημήτρης Γιάκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πήρε δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη: Μ. Μαυρίκου) το 1977 και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole normale de musique de Paris. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας στην Όπερα των Παρισίων και στην Όπερα της Λυών, καθώς και ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ


Καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας είναι η Ντόρα Μπακοπούλου.

Οργάνωση παραγωγής: Σύλλογος Φίλων Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας

O Σύλλογος Φίλων Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της Συναυλίας