Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρίας «Πράξη». Ήταν το 1987 όταν το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, με το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ». Μια θρυλική παράσταση.

Ηταν τότε, που η Μπέττυ Αρβανίτη κάλεσε για πρώτη φορά τη Ρούλα Πατεράκη από την Θεσσαλονίκη, να συνεργαστούν για το ξεκίνημα μιάς δημιουργικής θεατρικής πορείας, γεμάτης από σπάνιες θεατρικές καταθέσεις, από συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες,  μεταφραστές κι ηθοποιούς… Μιας πορείας που έμελε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στη θεατρική Αθήνα, κάτι που κοινό και κριτικοί αναγνωρίζουν έως σήμερα.

Φέτος, Μπέττυ Αρβανίτη και Ρούλα Πατεράκη συναντώνται πάλι ανεβάζοντας ένα καθαρά γυναικείο έργο, τις «Τρωάδες», τραγωδία αλλά με την ιδιαιτερότητα του «Κλειστού Χώρου».

Οι «Τρωάδες σήμερα» με έναυσμα το έργο του Ευριπίδη αγγίζουν σύγχρονα θέματα που αφορούν τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή. Του Ευριπίδη.

Τη συγγραφή έχει αναλάβει η σκηνοθέτης Ρούλα Πατεράκη, με αφετηρία τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου  «Τρωάδες».

Πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον κείμενο,  που σκηνικά θα αποδώσουν οι: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Τασία Σοφιανίδου.

Η Ρούλα Πατεράκη σημειώνει…

Η ιδέα ξεκίνησε από τις ΤΡΩΑΔΕΣ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ, διότι  ως κείμενο μοιάζει να έχει αληθινή συγγένεια με σύγχρονες πολιτικές, κοινωνικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές καταστάσεις  που εκπορεύονται από τα δεινά του πολέμου.

Τα ονόματα των ηρωίδων είναι εκεί…

Εκάβη, Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Ελένη. Υπάρχει όμως και η άλλη κόρη της Εκάβης η Πολυξένη. Δίπλα στον Ταλθύβιο του Ευριπίδη βρίσκεται και ο άλλος κήρυκας του Αγαμέμνονα ο Ευρυβάτης.

Ο Μενέλαος του Ευριπίδη αντικαθίσταται από τον Οδυσσέα.

Η απουσία του χορού δηλώνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία σήμερα που να εκπροσωπείται από ένα σύνολο ανθρώπων, ίδιας  πεποίθησης και ιδεολογίας.

Η Ιστορία αφαίρεσε από τα πλήθη την ουσία του τραγικού.

Μπορεί οι λαοί να καταστρέφονται αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάθαρση μονάχα ο τρόμος απομένει
και ο τρόμος δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις την τραγωδία, ακόμη και μέσα από την πιο έξοχη μετάφραση.

Συντελεστές:

Συγγραφή-σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Moυσική: Aγγελος Τριανταφύλλου

Η πρεμιέρα της παράστασης «Τρωάδες σήμερα» προγραμματίζεται για τις 23 Νοεμβρίου και θα συνδυαστεί με την έκδοση ενός λευκώματος για τα 30 χρόνια δημιουργικής πορείας του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.