Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην αίθουσα Τέχνης Μέδουσα την έκθεση της Ελένης Ζούνη με τίτλο “Τρόπος του λέγειν “.

Μετά τις Γραμματομορφές, που παρουσίασε στο Επιγραφικό Μουσείο το 2013, η Ελένη Ζούνη επανέρχεται με ένα νέο σώμα δουλειάς που φανερώνει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της για την οπτικότητα της γραφής και τη μορφολογία στη φύση.

Μεταξύ των θεματικών και λειτουργιών που εξετάζει η Ελένη Ζούνη στη ζωγραφική της είναι: οι μορφοποιήσεις που παράγει το χέρι μέσα από αυτοματικές και επαναληπτικές κινήσεις, η σημασία του ρυθμού και της επιβράδυνσης κατά τη σχεδιαστική διαδικασία, η σοφή συμμετρία της σύνθεσης, αλλά και η δυναμική συμμετρία που συναντάμε στη μορφολογία φυτών, κρυστάλλων, πετρωμάτων, οργανισμών και κυττάρων.

Τα αφαιρετικά έργα της Ζούνη, είτε είναι ζωγραφική σε ξύλο είτε μελάνια σε διαφάνειες και χαρτί, θυμίζουν τα σχήματα που δημιουργούνται βάσει ενός σύνθετου και ισορροπημένου συστήματος όπου ο έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός με το τυχαίο. Όπως στους καλλιγράφους, έτσι και στα έργα της προέχει η ευχαρίστηση του να σταθμίζεις τον χρόνο.

Ως αποτέλεσμα μιας ευαίσθητης και στοχαστικής διαδικασίας με έντονο τελετουργικό χαρακτήρα, η ζωγραφική της Ελένης Ζούνη αποκαλύπτει την απελευθερωτική δύναμη των σημείων και των γραμμών, αμφισβητώντας παράλληλα την κυριαρχική παρουσία ομοιωμάτων και εικόνων.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Έργο: “Τρόπος του λέγειν, “2014, Γραφίτες. μελάνια σε ξύλο, 125 x 125 εκ.