Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχοντας θέσει ως στόχο την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, αγκαλιάζει τους νέους, δημιουργώντας και στηρίζοντας δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην μύηση της θεατρικής πράξης και εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο των νέων δραστηριοτήτων του ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, συναντά τα παιδιά και τους νέους εκεί όπου σπουδάζουν και κατοικούν, στα σχολεία αλλά και στις γειτονιές, για να υποστηρίξει με τις δράσεις του, την σχέση τους με το θέατρο, τον πολιτισμό και την γνώση.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θέτει σε προτεραιότητα τα θέματα που άπτονται της παιδείας δημιουργώντας ετήσια προγράμματα και παρέχοντας ad-hoc χρηματοδοτήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Ίδρυμα θα είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλειστικός χρηματοδότης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τρίτο Κουδούνι – Το Θέατρο Αλλιώς» με στόχο την ενεργό υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα αυτό ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία, του θεάτρου και της εκπαίδευσης, µέσα στη σχολική αίθουσα αρχικά και στη συνέχεια σε μια επαγγελματική ιστορική θεατρική σκηνή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους σκηνοθέτες εµπνέονται και καθοδηγούνται σε ένα δρόµο που κάνει τη µάθηση και τη διδασκαλία δημιουργική και ψυχαγωγική. Μπαίνουν σε φανταστικούς κόσµους ή τους διαμορφώνουν βάσει των εμπειριών τους εξερευνώντας θέµατα σχετικά µε την ιστορία, την παράδοση, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, την τέχνη αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Η θεατρική διδασκαλία ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν τη σχέση τους με το διάβασμα, το γράψιμο και τις ικανότητες συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2015-16 και ανανεώθηκε για το σχολικό έτος 2016-17 και 2017 – 18.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φέτος το πρόγραμμα “ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ” δίνει προτεραιότητα στο θεατρικό κείμενο. Σκηνοθέτες και μαθητές συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός κειμένου πάνω στο οποίο και στη συνέχεια θα «χτίσουν» μια θεατρική παράσταση.

Στόχος του προγράμματος είναι να αξιολογηθεί το κείμενο, η συμβολή του στην θεατρική πρακτική και οι διαδρομές οι οποίες οδηγούν από το κείμενο ως τόπο έκφρασης έως τη σκηνή.

Αναλυτικά στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ 2017 – 2018 συμμετέχουν:

“Περαμιλώντας…”
2ο Γενικό Λύκειο Περάματος – Κώστας Παπακωνσταντίνου

Στα σύνορα Νέου Ικόνιου και Περάματος, δίπλα στα καζάνια, βρίσκεται το 2ο Γενικό Λύκειο Περάματος. Δέκα μαθητές του σχολείου (περα)μιλούν για τη γειτονιά και τις αντιφάσεις της, για τους εαυτούς τους και ό,τι τους καίει…

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Συκά
Συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Αβντιαι Άννα, Αμπντελάαλ Μαριάννα, Γιαλλέλη Μαρία, Ζιού Κατερίνα, Καταγάς Παναγιώτης, Λεοντζάκου Κατερίνα, Μαρίνου Νικολέτα, Μηλιώτη Μαρία Δέσποινα, Ξένου Θεοδώρα, Ρουμελιώτη Νικολέτα, Σολωμού Βαρβάρα, Τριανταφύλλου Βασίλης

“Το προξενιό της Αντιγόνης” του Βασίλη Ζιώγα
Ζάννειο Πειραματικό ΓΕΛ Πειραιά – Θεόδωρος Εσπίριτου

Γραμμένο το 1958, το υπερρεαλιστικό έργο του Βασίλη Ζιώγα «Το προξενιό της Αντιγόνης» χαρακτηρίζεται συνήθως ως μαύρη κωμωδία. Πρόκειται για ένα προξενιό το οποίο δεν μοιάζει με τα άλλα. Ο υποψήφιος γαμπρός -που βιάζεται να παντρευτεί- επισκέπτεται το σπίτι της υποψήφιας νύφης, όπου τον περιμένουν τα συγγενικά της πρόσωπα.

Μέσα από μία σειρά σουρεαλιστικών καταστάσεων και απρόσμενων αποκαλύψεων, ο συγγραφέας θίγει με χιούμορ και ειρωνική διάθεση τη μικροαστική λογική της ελληνικής κοινωνίας, ενώ μερικές φορές η ροή του κειμένου διακόπτεται από μικρά κείμενα-σχόλια που έχουν γράψει οι μαθητές, βασισμένοι στο κείμενο του Ζιώγα.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Μαματσή Ανδρονίκη, Μπενάκη Πολυξένη
Συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Αλεξίου Κέλλυ, Ανδριτσοπούλου Σοφία, Βασιλακοπούλου Μυρτώ-Όλγα, Κάσση Κατερίνα, Κιμπιζής Νικόλας, Κόκκινος Δημήτρης, Κολυβάς Άρης, Κοντού Μάρω, Μέξας Παντελής, Μόμενα Δίνα – Γουαχέντα, Μουμτζόγλου Μιχάλης, Νεοκοσμίδη Φένια, Παυλίδη Τζίνα, Πραματευτάκη Λουκία, Σάββας Σωκράτης, Σαββοπούλου Βάσω, Σταθόγαμβρου Ναταλία-Ευγενία, Στοΐτσεβα Γεωργιάδου Ελένη, Τασούκας Δημήτρης, Χριστάκης Φίλιππος

”Area K 3434”
3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου – Γεράσιμος Δεστούνης

Το Μουσείο Πανάρχαιων Πολιτισμών του Σύμπαντος, βρίσκεται σ’ ένα τόπο εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον Γαλαξία μας. Εκεί υπάρχουν ελάχιστα απομεινάρια τέχνης του ανθρώπινου πολιτισμού. Η τυχαία ανακάλυψή τους από τη Βίντσιντα, την οδηγεί στην προσπάθεια να κατανοήσει γιατί καταστράφηκε ο πλανήτης Γη. Βοηθοί της, ο φίλος της Τσελάο καθώς και ο σοφός Δάσκαλός τους. Επειδή οι εξελιγμένες αυτές οντότητες δεν έχουν χωροχρονικούς περιορισμούς αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην παρακμάζουσα Γη για να αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Θα τα καταφέρουν;

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλική Σοφρά
Συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Αδραμυτόγλου Έλενα, Αντωνίου Μαρία, Γεωργιάδης Νικόλας, Ευθυμίου Εβίνα, Καμολίκη Βασιλική, Μπιζόλ Ταούτρος, Νίκα Έφη, Ραφτοπούλου Εριέττα, Σάρδη Τερέζα, Σκαβάτζου Μυρτώ, Τσαντούλη Σταυρούλα, Χαραλαμποπούλου Μαριλένα, Χοντζαί Κλαούντια-Ελεονώρα

“Το κορίτσι με τη βαλίτσα”
3ο Γυμνάσιο Νίκαιας – Παντελής Δεντάκης

Βασισμένο στην ιστορία του Θεατρικού έργου “Το αγόρι με τη βαλίτσα” του Μάικ Κένι. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς των παιδιών, γράφτηκε ένα μικρό θεατρικό έργο, που αποτελείται από αφήγηση και δράση. “Το κορίτσι με τη βαλίτσα” αφορά στην Οδύσσεια ενός κοριτσιού, που φεύγοντας από την εμπόλεμη χώρα της, αποχωρίζεται τους γονείς και ξεκινάει ένα δύσκολο ταξίδι προς την σωτηρία. Λαθρέμποροι, εκμεταλλευτές, διακινητές θα βρεθούν στο δρόμο της. Αλλά εκείνη με το πείσμα της και την βοήθεια μια καλής φίλης θα προχωρήσει και θα φτάσει στο Λονδίνο για να συναντήσει τον αδελφό της και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Μια καινούργια… δύσκολη ζωή.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κάλλια Παπαθεοδώρου
Συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Αποσπόρη Φωτεινή, Βασιλειάδη Στέλλα, Γεννατά Άρτεμις, Κουμπουρλή Σοφία, Κουνίτη Ναυσικά, Κρητικού Αρετή, Μιχαλακάκου Ζωή, Μπήτρου Αναστασία, Σαμαμιάν Ζασμίνα

«Όσα δεν σου έχω πει…»
1ο Γυμνάσιο Πειραιά – Δημήτρης Μαύρος

Μια πρόβα, ένας τηλεοπτικός ρεπόρτερ, μια έρευνα για την εφηβεία… το ταξίδι αρχίζει «Είναι κάποιες φορές που νιώθεις να πνίγεσαι και ένας κόμπος σου κρατά κλειστό το στόμα». Όταν μιλήσει ένας ….θα ακολουθήσουν κι άλλοι…. κι άλλοι… Οι έφηβοι αποφασίζουν να μιλήσουν και να παραστήσουν με το δικό τους μοναδικό και άμεσο τρόπο όσα τους απασχολούν, απλά και καθημερινά για κάποιους, πολύ σημαντικά όμως για τους ίδιους. Και τα λένε όλα ή μάλλον σχεδόν όλα με ειλικρίνεια και χιούμορ, όπως ακριβώς κάνουν οι νέοι τώρα και πάντα!!

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Γεωργία Σκοτιδάκη
Συμμετέχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Αλλούσι Αουρόρα, Αλμπέρτη Νίκη Αννα, Αμπούντ Μάρω, Αρσενίου Αιμιλία, Γεωργόπουλος Γιώργος, Γιαννακόδημου Άντα, Γιαννουλίδη Πέγκη, Γλύπτη Καλλιρρόη, Δανιήλ Θάνος, Ζερβού Μαρίνα, Καλημέρη Τόνια, Καμπούτση Κριστιάνα, Κανούσι Αλέξια, Καπαρελιώτα