Η Green-Projectαποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Αθήνα. Η ίδρυσή της εμπνεύστηκε από το “World Solar Programme 1996-2005” της UNESCO.

Προήλθε από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των «πράσινων οδοιπορικών».

Το 2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το οδοιπορικό “Green Project στην Ασία: Αθήνα-Πεκίνο από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας” η φωτογραφική καταγραφή του οποίου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής στο «Festival de l’ Image Environnementale 2010» στο Παρίσι.

Σε συνέχεια αυτού, το καλοκαίρι του 2010, Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, θα υλοποιηθεί η δράση “Green Project στην Αφρική: Κέιπ Τάουν – Αθήνα από τους Δρόμους του Νερού στους Δρόμους της Ενέργειας”. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, μετά τη διεξαγωγή των αγώνων του 14ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, η ομάδα της GP θα καλύψει 14.000 χλμ των δρόμων του νερού στην Αφρική.

Θα ταξιδέψει κατά μήκος των ποταμών Οκαβάνγκο, Ζαμβέζη και Νείλου, των λιμνών Τανγκανίκα, Μαλάουι και Βικτώρια, διασχίζοντας σε 47 ημέρες, τις 10 χώρες της Νότιας Αφρικής, της Μποτσουάνα, της Ζάμπια, του Μαλάουι, της Τανζανίας, της Ουγκάντα, της Κένυα, της Αιθιοπίας, του Σουδάν και της Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού της Green project στην Αφρική: Κέιπ Τάουν – Αθήνα από τους Δρόμους του Νερού στους Δρόμους της Ενέργειας και σε συνεργασία με την γκαλερί a.antonopoulou.art διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Τρίτη Φύση».

Με την έννοια «Τρίτη Φύση» ο Jacopo Bonfadio χαρακτηρίζει την παρέμβαση του ανθρώπου μέσα στην φυσική πραγματικότητα. Μια παρέμβαση που κατορθώνει πολλές φορές να ομορφύνει ή και να τελειοποιήσει μέσω της τάξης και της έννοιας του μέτρου, το φυσικό τοπίο. Η δημιουργία κήπων στις πριγκιπικές οικίες στην αναγεννησιακή περίοδο εξηγείται πλήρως μέσα από την φιλοσοφική πραγματικότητα της περιόδου που αναφέρουμε.

Η έκθεση προσπαθεί μέσα από ποικιλομορφία μέσων και εκφράσεων να καταγράψει αυτή την πραγματικότητα στην αλλαγή του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος από τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας και του πολιτισμού. Σίγουρα δεν καταγράφει την ωραιοποιημένη πλευρά του φυσικού τοπίου, όπως συνηθιζόταν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες φωτογράφοι, εικαστικοί και κινηματογραφιστές:

Αγιακάτσικα Σμάρα, Μιζάρα Στεφανία, Αθανασιάδης Χρήστος, Μιχαλούδης Γιάννης, Βοργιά Πάσκουα, Μπονάτσου Τίτα, Γερόλυμπος Γιώργης, Salameh Georges, Κουτάντος Δημήτρης, Τζώρτζης Γιάννης
Μανέτα Άννα, Φυσάκης Παύλος, Μάρκου Νίκος, Χουλάκη Μαρία

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Αγγελική Αντωνοπούλου.