Αντιπροσωπευτικά έργα των δύο γάλλων συνθετών θα ερμηνεύσουν τρεις εξαίρετοι σολίστ της νέας γενιάς: ο Έλληνας Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα) που ζει μόνιμα στο Παρίσι και οι Γάλλοι François Joubert-Caillet [Φρανσουά Ζουμπέρ-Καγιέ] (βιόλα ντα γκάμπα) και Philippe Grisvard [Φιλίπ Γκρισβάρ] (τσέμπαλο). Μια βραδιά μύησης στην εκλεπτυσμένη ευγένεια της χρυσής εποχής της γαλλικής μουσικής, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου (8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η εμφάνιση του σχήματος L’Achéron στο Μέγαρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κύκλων Για τσέλα και γκάμπες και Παλαιά Μουσική.

Jean de Sainte-Colombe (περ. 1640 – 1700) – Marin Marais (1656 – 1728)

Η βιόλα ντα γκάμπα γεννήθηκε στην Ισπανία στα μέσα του 15ου αιώνα και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα όργανα του Μπαρόκ. Η μουσική για βιόλα ντα γκάμπα γνώρισε μεγάλη ακμή στη Γαλλία από τον 17ο έως τον 18ο αι., ενώ ο ήχος της, βαθύς και ευαίσθητος, αναδείχθηκε από ξακουστούς συνθέτες και δεξιοτέχνες μουσικούς. Ο Ζαν ντε Σαιντ-Κολόμπ και ο Μαρέν Μαραί υπήρξαν επιφανείς εκπρόσωποι της λεγόμενης Γαλλικής Σχολής, η οποία προσέλκυε εκείνη την εποχή ερμηνευτές από πολλές χώρες που θήτευαν δίπλα σε ονομαστούς δασκάλους της, ενώ η γαλλική μουσική για το δημοφιλές έγχορδο κυκλοφορούσε στην Αγγλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Η βιόλα ντα γκάμπα κυριάρχησε στα ανακτορικά μέγαρα της Ευρώπης και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ και τον Λουδοβίκο ΙΕ΄, στις αυλές των οποίων εργάστηκαν επιφανείς ερμηνευτές του οργάνου. Ανάμεσά τους και ο Μαραί που υπηρέτησε επί σχεδόν 40 χρόνια στην Αυλή του Βασιλιά-Ήλιου, γράφοντας και ερμηνεύοντας μουσική για βιόλα ντα γκάμπα σε κλειστές συναυλίες. Δάσκαλος και μέντοράς του υπήρξε ο Σαιντ-Κολόμπ, οι συνθέσεις του οποίου εναλλάσσονται στο πρόγραμμα της βραδιάς με τα έργα του μαθητή του. Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τα Κοντσέρτα αρ. 48 « Le Raporté » και αρ. 44 και το έργο « Tombeau Les Regrets ».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις Σουίτες σε ρε ελάσσονα και σε σολ μείζονα καθώς και τη σύνθεση Tombeau de Mr de Meliton από το 1ο Βιβλίο (1686) του Μαρέν Μαραί.

L’Achéron

Το τρίο L’Achéron έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και έχει ηχογραφήσει δίσκους που έχουν αποσπάσει βραβεία Diapason d’Or, Echo Klassik, Choc de Classica κ.ά. Δημιουργήθηκε το 2009 από τον Φρανσουά Ζουμπέρ-Καγιέ και εδρεύει στο Μετς της Γαλλίας. Τα άλλα δύο μέλη του σχήματος είναι ο Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα) και ο Φιλίπ Γκρισβάρ (τσέμπαλο). Σκοπός τους είναι να φέρουν την παλαιά μουσική κοντά στο κοινό μέσα από τη χρήση ποικίλων οργάνων και μέσα από την ερμηνεία διαφορετικών ειδών της αναγεννησιακής και προκλασικής μουσικής.

Σολίστ με διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, οι Ζουμπέρ-Καγιέ, Λινός και Γκρισβάρ έχουν σπουδάσει σε φημισμένες σχολές παλαιάς μουσικής της Ευρώπης (Schola Cantorum Basiliensis, Εθνικό Κονσερβατόριο του Παρισιού και της Λυόν, Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών, Κονσερβατόρια της Χάγης ή του Άμστερνταμ). Τα μέλη του τρίο είναι πολυτάλαντα και έχουν ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη, τη θεατρική σκηνοθεσία, τον αναγεννησιακό και μπαρόκ χορό, τη συγγραφή, τον αυτοσχεδιασμό, την οργανοποιία κ.ά.


Φωτογραφία: © Maïlis Snoeck Photography