Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παράλληλα με την έκθεση Digital Revolution, διοργανώνει στις 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2015 τρεις ομιλίες που εξετάζουν κριτικά την εξέλιξη των τεχνολογιών και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Ποια είναι τα συστατικά της Ψηφιακής Επανάστασης; Πόσο μακριά ή πόσο κοντά είμαστε σε αυτήν; Τρεις ομιλίες για να δούμε την τεχνολογία αλλιώς.

Τρεις ομιλητές από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετική εμπειρία θέτουν ερωτημάτα, προτείνουν απαντήσεις και μοιράζονται τη γνώση τους για την τεχνολογία που μπορεί να μας εξουσιάζει, αλλά ταυτόχρονα να είναι μέσο χειραφέτησης, τη σημασία της διασφάλισης ανοιχτής και ελεύθερης συμμετοχής στην ανάπτυξή της, είτε πρόκειται για μέσα παρακολούθησης, είτε για τα κτίρια που μας περιβάλλουν, είτε για τα αντικείμενα που δημιουργούμε και χρησιμοποιούμε.

Τρεις Τετάρτες του Δεκεμβρίου για την τεχνολογική επανάσταση που έχει ήδη έρθει, στη Στέγη.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 | 19:00-21:00

Ανατρεπτικά μέσα

James Bridle

Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Τα ίδια πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για συγκάλυψη και έλεγχο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από καλλιτέχνες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, με σκοπό τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό. Τα ίδια δίκτυα που εποπτεύουν από τα πάνω και συγκεντρώνουν μαζικές ποσότητες προσωπικών δεδομένων μπορούν επίσης να  μετασχηματιστούν και να επιτρέψουν τον από τα κάτω έλεγχο, τον δημιουργικό εκτροχιασμό, την εκτροπή.

Στο πλαίσιο τόσο της δικής του δουλειάς, όσο και της δουλειάς άλλων, ο Τζέημς Μπράιντλ μας μιλά για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, για την ανοιχτή γνώση, το ελεύθερο λογισμικό και, γενικά, για τη συλλογική ευφυΐα που δημιουργείται και αναπτύσσεται μέσα από τις ανοιχτές τεχνολογίες.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 | 19:00-21:00

Ριζοσπαστικά Πλαίσια

Theodor Spyropoulos

Η αρχιτεκτονική σήμερα πρέπει να συμμετέχει και να εμπλέκεται ενεργά στα πλούσια σε πληροφορία περιβάλλοντα που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Πρέπει να είναι σε θέση να κατασκευάζει συμπεριφορικά πλαίσια που να επιτρέπουν την αλλαγή, αγκαλιάζοντας ένα προσαρμοστικό και συμμετοχικό μοντέλο ζωής. Τα μοντέλα του παρελθόντος δεν μπορούν να λειτουργούν ως οδηγοί για το μέλλον μας, όταν η επιστημονική φαντασία έχει γίνει ήδη πραγματικότητα. Σήμερα, η αρχιτεκτονική πρέπει να μετακινηθεί πέρα από την αναπαράσταση και πέρα από τις σταθερές και πεπερασμένες τάσεις που δηλώνουν τι θα έπρεπε να είναι η αρχιτεκτονική. Σήμερα, η αρχιτεκτονική πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση του τι θα μπορούσε να είναι.

Η διάλεξη διαπραγματεύεται το ρόλο της σχεδιαστικής έρευνας εντός πειραματικών πρακτικών εξετάζοντας σχεδιαστικά πλαίσια που επιτρέπουν ανοιχτές και εξελισσόμενες αλληλεπιδράσεις. Η τάση αυτή εξετάζει μια αρχιτεκτονική που έχει συναισθήματα, μοιάζει ζωντανή και είναι αυτοδομούμενη. H παρουσίαση κάποιων παραδειγμάτων αυτής της έρευνας που αναπτύχθηκαν από το στούντιο αρχιτεκτονικής και design Minimaforms και το εργαστήριο AADRL θα μας βοηθήσουν να εκφράσουμε πρωτο-τυπικά δείγματα αυτής της προσέγγισης.

Η σύλληψη της αρχιτεκτονικής ως μιας οικολογίας διαδραστικών συστημάτων μετακινεί τις σταθερές και πεπερασμένες τάσεις του παρελθόντος προς την κατεύθυνση χωρικών περιβαλλόντων που είναι ευπροσάρμοστα, συναισθηματικά και συμπεριφορικά. Τα περιβάλλοντα που τοποθετούνται εντός του πλαισίου αυτού είναι απόπειρες κατασκευής σεναρίων αλληλεπίδρασης που επιτρέπουν τη διαμεσολάβηση, την περιέργεια και το παιχνίδι. Τα περιβάλλοντα αυτά σφυρηλατούν και διαμορφώνουν οικείες ανταλλαγές οι οποίες είναι συμμετοχικές, συναισθηματικές και εξελισσόμενες με την πάροδο του χρόνου.

Η συμπεριφορική πολυπλοκότητα, που ενεργοποιείται μέσω προγραμματιζόμενης ύλης, υλοποιημένης ήπιας ρομποτικής και ενσωματωμένων αισθητηριακών τεχνολογιών, προσφέρει νέους όρους αναφοράς για την αρχιτεκτονική. Αυτή η αρχιτεκτονική θα μας καλέσει να εμπλακούμε δημιουργικά μαζί της, θα μας προκαλέσει και θα επιτρέψει νέα είδη και ταξινομίες των πρωτόλειων οικολογιών ανθρώπου-μηχανής.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 | 19:00-21:00

Η επανάσταση των «δημιουργών»: Κίνημα ή βιομηχανία;

Irini Papadimitriou

Η παρουσίαση διερευνά το υπόβαθρο, την ανάπτυξη της κουλτούρας των «δημιουργών-κατασκευαστών» (“maker movement”) και τη σημασία της «δημιουργίας-κατασκευής» και της τεχνολογίας. Η ομιλία καταδεικνύει ότι η τάση αυτή αποτελεί καμπή για τον τρόπο που αναπτύσσουμε τεχνολογία και συνιστά ένα δυναμικό τρόπο για επίλυση προβλημάτων μέσω της συνεργασίας, του διαμοιρασμού και της κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσει σε χώρους «δημιουργίας-κατασκευής» στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σε οργανισμούς που υποστηρίζουν αυτή τη δουλειά (όπως και στο γιατί θα πρέπει να το κάνουν) παρουσιάζοντας παραδείγματα του τι κάνουν οι «δημιουργοί-κατασκευαστές», κάποια καινοτομικά έργα, αλλά και το πώς, τελικά, «δημιουργοί» και βιομηχανία συναντιούνται και παράγουν κάτι πραγματικά νέο.