Τρεις νέες διαλέξεις πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το Φεβρουάριο 2015 στο πλαίσιο των εκθέσεων «ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο θάνατος και η μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» και «ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό».

Ειδικότερα, μέσα στο Φεβρουάριο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις διαλέξεις:

Ψυχές και Σώματα” με τον Αντώνη Χατζημωυσή στις 12 – 26 Φεβρουαρίου

Αρρώστιες, γιατροί και φάρμακα σε αρχαία ελληνικά επιγράμματα” με τον Γεράσιμο Ρηγάτο στις 16 Φεβρουαρίου

Όταν η ψυχή αρρωσταίνει το σώμα”  με την Κατερίνα Μαγγανά στις 18 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου

Ψυχές και Σώματα

με τον Αντώνη Χατζημωυσή

Κύκλος 3 διαλέξεων | 12 – 26 Φεβρουαρίου 2015 | κάθε Πέμπτη, 18:30 – 20:00

Η συνειδητοποίηση του επικείμενου τέλους αποτελεί την αρχή του στοχασμού για το νόημα της ζωής. Υπάρχει κάτι σημαντικό και αμετάβλητο στη συνεχώς μεταβαλλόμενη ζωή μας; Μπορεί η ανακάλυψή του να νοηματοδοτήσει το βίο μας; Και είναι εφικτό να επιβιώσει μετά το πέρας της γήινης ύπαρξής μας;

Τα ερωτήματα αυτά θα διερευνηθούν σε ένα κύκλο τριών διαλέξεων για τη φιλοσοφική ερμηνεία της ζωής και του θανάτου. Η προσωπική μας σχέση με το χρόνο, η σωματική διάσταση της ταυτότητάς μας, ο γρίφος της αιώνιας επιστροφής, η συμπλοκή της νόησης με την επιθυμία και η εναλλαγή του φόβου με την προσδοκία, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα αναλυθούν με αναφορά στο έργο των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών. Σκοπός αυτής της φιλοσοφικής διαδρομής είναι να κατανοηθεί έλλογα η ανθρώπινη ύπαρξη μεταξύ του βιωματικού παρόντος και του φαντασιακού Επέκεινα.

Ο Αντώνης Χατζημωυσής έχει διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και, από το 2009, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δώσει ομιλίες, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ως Προσκεκλημένος Καθηγητής στο Massachusetts Institute of Technology (MIT). Η έρευνά του εστιάζει στη γνώση του εαυτού, τη φιλοσοφία των συναισθημάτων, και τη μελέτη της ευρωπαϊκής σκέψης. Βιβλία του: Philosophy and the Emotions (Cambridge University Press, 2003), The Philosophy of Sartre (Routledge, 2011), Self-Knowledge (Oxford University Press, 2011) και Ο φόβος (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014).

Κύκλος 3 συναντήσεων: Γενική είσοδος: 24€ | Μεμονωμένη διάλεξη (για όλους): 10€

Έκπτωση από 20 έως 50% για τους φίλους του ΜΚΤ

Αρρώστιες, γιατροί και φάρμακα σε αρχαία ελληνικά επιγράμματα

με τον Γεράσιμο Ρηγάτο

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 | 19:00-21:00

Από το αστείρευτο θησαυροφυλάκιο της αρχαίας ελληνικής ποίησης, την Παλατινή Ανθολογία, έχουν επιλεγεί, παρουσιάζονται και σχολιάζονται επιγράμματα που αναφέρονται στην υγεία και στις αρρώστιες που μνημονεύουν ατυχήματα και θανάτους και  εγκωμιάζουν ή κατηγορούν ιαματικές θεότητες και επώνυμους ή ανώνυμους θεραπευτές. Συγκεκριμένα επιγράμματα αναφέρονται στην αξία της υγείας και άλλα σε απώλειες υγείας από διάφορα αίτια, όπως ενδεικτικά σε συμβάντα τοκετού, στη βρεφική θνησιμότητα, στο ευρύ φάσμα των αιτίων θανάτου σε παιδιά, νέους ενήλικες και ηλικιωμένους.

Άλλα επιγράμματα αναφέρονται σε ιαματικές θεότητες (Δίας, Απόλλων, Ασκληπιός, Ειλειθυίες κλπ), σε μυθικούς θεραπευτές και σε επώνυμους γιατρούς είναι δε άλλοτε εγκωμιαστικά και άλλοτε λίβελλοι. Υπάρχουν ακόμα επιγράμματα που σατιρίζουν αποτυχίες ή ιδιορρυθμίες γιατρών. Τέλος, περιλαμβάνονται και επιγράμματα που αναφέρονται στα θεραπευτικά μέσα της εποχής.

Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος εργάσθηκε ως γιατρός ειδικότητας Παθολόγου-Ογκολόγου επί 40 χρόνια, πολλά από τα οποία ως Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Εκτός από το επιστημονικό έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο στους τομείς της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και στην πεζογραφία. Για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του ΕΚΠΑ, με το χρυσό μετάλλιο «Γρηγόριος Ξενόπουλος» από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών», με υποτροφία από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών και με άλλες διακρίσεις.

Κόστος: Γενική είσοδος: 5€

Όταν η ψυχή αρρωσταίνει το σώμα

με την Κατερίνα Μαγγανά

Κύκλος 3 διαλέξεων | 18 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2015 | Κάθε Τετάρτη 19:00 – 21:00

1η  συνάντηση:

«Από την αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη ως τις σύγχρονες ψυχοσωματικές σχολές»

Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την ψυχοσωματική ενότητα και πως αυτή εκδηλώνεται στην ασθένεια; Πότε επικράτησε ο δυϊσμός ψυχής- σώματος; Τι πρεσβεύουν οι σύγχρονες επιστήμες, όπως η νευροβιολογία αλλά και η φυσική, για την ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου; Πώς δημιουργήθηκαν τα ερείσματα για την εξέλιξη της ψυχοσωματικής ως σχολής; Τι εννοεί κάποιος όταν λέει ότι μια νόσος είναι «ψυχοσωματική»; Τι χαρακτηριστικά μπορεί να πάρει μια ψυχοσωματική ασθένεια; Και τέλος, είναι όλες οι ασθένειες ψυχοσωματικές;

2η συνάντηση:

« Σωματική ‘ένταση’ VS ψυχικής ‘σιωπής’»

Ενδεικτική παρουσίαση παθήσεων που συνδέονται στενά με την ψυχική «σιωπή» και εκφορτίζονται στο σώμα (δερματικά, αλλεργίες, γαστρεντερικό, γυναικολογικά, μυαλγίες…). Τι κάνει το σώμα που δεν κάνει ο ψυχισμός; Πώς μπορεί να «καθηλώσει» ως και να «σβήσει» τις συνδέσεις, την συμβολική σκέψη, την συναισθηματική δυναμική; Τι είδους κατάθλιψη αναδύεται; Ποια είναι η ψυχική εργασία που υπολείπεται και ο μόνος δρόμος εκφόρτισης των διεγέρσεων, των ψυχοπιεστικών γεγονότων μένει η σωματική έκφραση;  Το παράδειγμα της υποχονδρίας.

3η συνάντηση:

«Διαδρομές θεραπείας και ίασης»

Τι κάνει ο ασθενής όταν ο σωματικός γιατρός του λέει: «Δεν έχετε τίποτα, άγχος είναι!»; Κάποιες φορές το σώμα δεν ασθενεί αυτό καθαυτό, αλλά χρησιμεύει στον άνθρωπο ως σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας για τη μάχη του ψυχισμού ενάντια σε μια γενικότερη ψυχοσωματική κρίσιμη κατάσταση (πχ. αγχώδεις διαταραχές χωρίς αλλοιώσεις του οργανικού, ταχυκαρδίες, κρίσεις πανικού…). Όταν ο δρόμος της θεραπείας περνά μόνο μέσα από το σώμα, το σύμπτωμα ή η ασθένεια «κοιμούνται» και ξυπνούν με την επόμενη δύσκολη ή αναπάντεχη φάση της ζωής. Έχουμε τρόπο ή εργαλεία για να απομακρύνουμε παρόμοιο ενδεχόμενο; Πώς πρέπει να αναζητήσουμε με σταθερότητα και τους δρόμους της ψυχής, για μακρότερη και αποτελεσματικότερη ίαση της ολότητάς μας;  

Η Κατερίνα Μαγγανά είναι Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, εργάζεται ιδιωτικά. Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου, τμήμα Ψυχολογίας (Master) και της Νομικής Αθηνών (πρώτο πτυχίο). Συνεργάζεται από το 2003 με το περιοδικό «Αρμονία», μηνιαίο ένθετο της εφημερίδας «Έθνος του Σαββάτου», για θέματα ψυχολογίας. Είναι εισηγήτρια διαλέξεων, σεμιναρίων σε ιδρύματα, συνέδρια και φορείς. Επιμορφώνεται σε ετήσια βάση, στα κλινικά σεμινάρια επιμόρφωσης του Ψυχιατρικού Τομέα Εφήβων Νέων στο Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, καθώς και σε  συνέδρια, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που αφορούν την επαγγελματική της δραστηριότητα. Ολοκλήρωσε επιτυχώς τον 2ετή κύκλο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Εισαγωγή στην Ψυχοσωματική», της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας –IPSO P. MARTY (2012- 2014). Είναι συγγραφέας του θεατρικού έργου «Έφη. Από το Ευτυχία» και έλαβε το βραβείο κοινού, καλύτερο νεοελληνικό έργο 2013 (θεατρικά βραβεία περιοδικού Αθηνοράματος). 

Κύκλος 3 συναντήσεων: Γενική είσοδος:  24€ | Μεμονωμένη διάλεξη (για όλους): 10€

Έκπτωση από 20 έως 50% για τους φίλους του ΜΚΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τις διαλέξεις ενισχύουν τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες του Μουσείου.

Για τη συμμετοχή στις διαλέξεις απαιτείται τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση και πληρωμή.