Ξεκινώντας από την σημερινή πρεμιέρα της παράστασης «ΟΜΜΑ», του διεθνούς φήμης χορογράφου Josef Nadj και την έκθεση του Ανδρέα Λόλη «Πίσω από το θέατρο» που διαρκεί έως τις 21 Οκτωβρίου καλούμαστε να κάνουμε επιτέλους «Ένα βήμα μπροστά» και να εξερευνήσουμε την εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας “Λεωνίδας Κανελλόπουλος” και είναι εμπνευσμένη από το περιπετειώδες ταξίδι της Αμάλ.

Το μαγικό ταξίδι οχτώ χορευτών στις πανάρχαιες ρίζες του χορού και στον βαθύτερο εαυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ὄμμα», υποψιάζοντας το κοινό για την ικανότητα της θέασης πέρα από την αίσθηση της όρασης, τοποθετώντας το σε μια συνθήκη βαθύτερης ενδοσκόπηση του εαυτού.

Το Ταξίδι της Αμάλ, που έκανε αρκετές στάσεις και στη χώρα μας και ανέδειξε πόσο σημαντικό ζήτημα παραμένει στην Ελλάδα η ξενοφοβία, ήταν η αφορμή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα βήμα μπροστά», του οποίου τα αποτελέσματα και τα έργα παιδιών από σχολεία και δομές θα εκθέτονται έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ο καταξιωμένος γλύπτης Ανδρέας Λόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελευσίνα την εικαστική εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο», εξυμνώντας τη θεατρική πλευρά της καθημερινότητας μέσα από δώδεκα επεισόδια ή «σκηνικά». Ο επισκέπτης-θεατής καλείται να γνωρίσει καλύτερα το μυστηριακό τοπίο της Ελευσίνας.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 71: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ – OMMA TOY JOSEF NADJ
15 & 16.9.2021 ΣΤΙΣ 20.30

Η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Φεστιβάλ Αισχύλεια παρουσιάζουν σε πανελλήνια πρεμιέρα την παράσταση «ΟΜΜΑ», του διεθνούς φήμης χορογράφου Josef Nadj, στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, στην Ελευσίνα. Αναπνοές, φωνές, σιωπή και μεθυστικοί τζαζ ρυθμοί συνθέτουν την απόκοσμη ατμόσφαιρα του «ΟΜΜΑ», σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας τόσο αρχέγονο όσο και η ίδια η φύση του χορού. Στο «ΟΜΜΑ» ο βραβευμένος Josef Nadj συγκεντρώνει μια ομάδα χορευτών με καταγωγή από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό – Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δημιουργώντας ένα έργο με επιρροές από ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες. Ο Nadj στο «ΟΜΜΑ» επιστρέφει στις ρίζες του χορού, εκεί όπου η ισορροπία του σύμπαντος αποκαλύπτεται. Επιδιώκει να αποδείξει, με την κίνηση ως ουσία και το σύμπαν ως ορίζοντα, την υπόθεσή του, ότι ο χορός γεννήθηκε παράλληλα με την ανθρωπότητα.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΜΑΛ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΕΩΣ ΤΙΣ 30.9

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας “Λεωνίδας Κανελλόπουλος”, θα φιλοξενείται η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ένα βήμα μπροστά”, με έργα σχολείων και δομών από όλη την Ελλάδα εμπνευσμένα από το Ταξίδι της Αμάλ, καρπούς του εκπαιδευτικού του προγράμματος. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο, που δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων αφορά στη μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ, μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα. Στην έκθεση παρουσιάζονται και τα έργα με τη σκιά της Αμάλ, που δημιουργήθηκαν στο Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα από τον Σπύρο Αγγελόπουλο. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Eλευσίνας.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 77: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΕΩΣ ΤΙΣ 21.10

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 τα εγκαίνια της γλυπτικής εγκατάστασης του Ανδρέα Λόλη «Πίσω από το Θέατρο», στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Η εγκατάσταση «Πίσω από το Θέατρο» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στον γλύπτη Ανδρέα Λόλη, τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη και τον επιμελητή Χριστόφορο Μαρίνο, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τη συγκεκριμένη in situ εγκατάσταση ως μία ανεπανάληπτη σκηνογραφική εμπειρία. Οι μαρμαρωμένες μορφές του Ανδρέα Λόλη επεμβαίνουν στα υπάρχοντα χαλάσματα και στο φυσικό τοπίο του Παλαιού Ελαιουργείου, δημιουργώντας μία διαδρομή που παίρνει τη μορφή ενός αφηγηματικού παζλ και οδηγεί σε δώδεκα επεισόδια ή «σκηνικά». Καθώς την διασχίζει, ο επισκέπτης καλείται να συμπληρώσει το παζλ σαν ένας θεατής ενός θεατρικού έργου χωρίς ηθοποιούς, που έχει ως βασικό του πρωταγωνιστή το μυστηριακό τοπίο της Ελευσίνας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΜΜΑ, του Josef Nadj στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας
Το Ταξίδι: Η Ελευσίνα υποδέχεται την Αμάλ!
Ανδρέας Λόλης – Πίσω από το θέατρο: Μία εικαστική εγκατάσταση στην Ελευσίνα