Πρόκειται για τους δίσκους:

-1975 Ηλίας Ασβεστόπουλος – 2002 «Πόλα»
-1976 Βλάσσης Μπονάτσος «Επικίνδυνη Ισορροπία»
-1981 Λένα Πλάτωνος & Μαριανίνα Κριεζή «Σαμποτάζ»

Λένα Πλάτωνος & Μαριανίνα Κριεζή – Σαμποτάζ

Ένας από τους πιο ιστορικούς δίσκους από τον κατάλογο της LYRA.

Η Λένα Πλάτωνος και η Μαριανίνα Κριεζή, με το «Σαμποτάζ», τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της Πλάτωνος που κυκλοφόρησε το ’81, ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή τους αλλά ταυτόχρονα καθόρισαν τη συνέχεια στον χώρο ειδικά της ηλεκτρονικής μουσικής. Και έτσι πολύ σωστά ο δίσκος αυτός θεωρήθηκε πρωτοπόρος, τόσο όσον αφορά τον ηλεκτρονικό ήχο όσο όμως και όσον αφορά τον άμεσο, παιχνιδιάρικο, τολμηρό τρόπο έκφρασης.

Ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από την Πλάτωνος, το Σαμποτάζ υπήρξε πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και για την Κριεζή και την Γιαννάτου, ενώ για τον Παλαμίδα ήταν η δεύτερη, μετά το Apocalypsis του ’80. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε εδώ με μια ομάδα πολύ νέων μουσικών (η Σαβίνα Γιαννάτου, για παράδειγμα, ήταν μόλις 22 χρόνων όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, όπως και ο Γιάννης Παλαμίδας) που μαζί με την 30χρονη τότε Λένα Πλάτωνος πειραματίστηκαν με τη μουσική, με τον λόγο, αλλά και με τις ερμηνείες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δίσκος που και σήμερα ακόμα αν τον ακούσει κάποιος για πρώτη φορά, θα του φανεί φρέσκος, λες και γράφτηκε πριν ένα μήνα.

Η επανέκδοση του CD κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από την MLK. Το «Σαμποτάζ» κυκλοφορεί τώρα σε βινύλιο 180 γραμμαρίων!

Βλάσσης Μπονάτσος – Επικίνδυνη ισορροπία

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού».

Η «Επικίνδυνη Ισορροπία» σε μουσική Σπύρου Βλασσόπουλου και στίχους Ανδρέα Αγγελάκη κυκλοφόρησε σε βινύλιο από τη ΛΥΡΑ το 1976 και μέχρι και σήμερα συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της ελληνικής ροκ.

Μετά την επανέκδοση σε βινύλιο του μοναδικού ολοκληρωμένου δίσκου των Πελόμα Μποκιού, το 2017, η MLK παρουσιάζει την «Επικίνδυνη Ισορροπία» για πρώτη φορά σε βινύλιο 180 γραμμαρίων.

Ηλίας Ασβεστόπουλος – 2002 – Πόλα

Οι 2002 GR δημιουργήθηκαν το 1974. Τα μέλη του γκρουπ ήταν ο Ηλίας Ασβεστόπουλος, ο Γιάννης Χατζησόγλου, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιώργος Καλαϊντζόγλου και ο Ανδρέας Τσαντάς.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τον τίτλο «Πόλα» από το label Pan-Vox της Music Box. Ηχογραφήθηκε στο Studio COLUMBIA, εκτός από τρία tracks που ηχογραφηθήκαν στο Studio ERA.

Συντελεστές

Ηχολήπτες: Σ. Γιαννακόπουλος – Ν. Δεσποτίδης
Αφήγηση: Σάσα Μανέτα
Παραγωγή Δίσκου: Τάκης Αθηναίος