Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE υποδέχεται από τις 9 Μαρτίου 2016 τους Svoradov Theatre με την παράσταση Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance.

Τόπος:

Τραχίνα (στη σημερινή Βοιωτία)

Υπόθεση:

Η Δηιάνειρα, γυναίκα του μυθικού Ηρακλή, περιμένει με αγωνία τον σύζυγό της, ο οποίος δεν έχει ακόμα επιστρέψει από τον τελευταίο του άθλο. Αντ’ αυτού εμφανίζεται ο κήρυκας Λίχας αναγγέλλοντας την επιστροφή του ήρωα. Την προσωρινή χαρά της Δηιάνειρας ακολουθεί η αμφιβολία, καθώς ο Λίχας φέρνει μαζί του ως αιχμάλωτη του Ηρακλή την όμορφη βασιλοπούλα Ιόλη. Ό,τι ακολουθεί είναι απλώς (αρχαία) ελληνική τραγωδία.

Προσέγγιση:

Η διάψευση των προσδοκιών της Δηιάνειρας όπως αντιπαραβάλλεται με τη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού ονείρου της δεκαετίας του ’90. Ακούγοντας «επιτυχίες» της εποχής αποκαλύπτονται «ρωγμές» της τραγωδίας.

Θέματα της παράστασης:

1. Η μεταβλητότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο αιώνιος κύκλος χαράς και λύπης.

2. Τα μοτίβα του «μανθάνειν» (μαθαίνω πάντα αργά) και της «γραφής» (το μήνυμα υπάρχει αλλά γίνεται αντιληπτό μόνο υπό το φως των γεγονότων).

3. Η κτηνώδης δύναμη του Έρωτα (ο οποίος νοείται σαν «αρρώστεια») και το «εύθραυστο» της Τάξης και του Πολιτισμού.

Svoradov Theatre

Η ομάδα Svoradov Theatre δραστηριοποιείται από το 2014 στον χώρο των παραστατικών τεχνών, ενώ ασχολείται με την ποίηση, τη μουσική και τα εικαστικά, σε θεωρητικό αλλά κι εφαρμοσμένο επίπεδο, με συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ (Αισχύλεια, A for Art festival, Φεστιβάλ «Βγάλτε τις μάσκες», φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ, Bob festival). Η παράσταση «Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance» αποτελεί μετεξέλιξη του project «Τραχίνιες unplugged» που παρουσιάστηκε στο BIOS, στα πλαίσια του διαγωνισμού Scratch Night του Bob festival το 2015.

Συντελεστές

Μετάφραση και Performance: Ιωάννα Λιούτσια

Ενδυματολογική επιμέλεια: Svoradov Theatre

Επιμέλεια βίντεο: Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Διασκευή, Σύλληψη: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής

Φωτογραφίες: Ιωάννης Γρηγοριάδης

Μουσική: 90’s mix

Διάρκεια: 60 λεπτά