Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες: Kλιματική κρίση, κοινωνικοί διχασμοί, απώλεια αυτονομίας και πολλά άλλα. Τις λύσεις τις περιμένει κανείς συνήθως από το κράτος ή τις αφήνει στα χέρια της αγοράς, με αποτέλεσμα συχνά να αγνοούνται οι άλλοι τρόποι επίλυσης: Όπως τα Commons, ή Κοινά.

Τα Commons δεν υφίστανται από μόνα τους. Πρέπει κάποιος να τα φέρει στη ζωή ως τέτοια και να τα φροντίσει. Αυτό απαιτεί οι άνθρωποι να οργανωθούν επί ίσοις όροις και να διαχειριστούν τα οικονομικά θέματα με ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον αλλά και με αυτενέργεια. Έτσι, οι συμμετέχοντες στα Commons αποφασίζουν με αίσθημα κοινής ευθύνης τί χρειάζονται και πώς μπορούν να διαχειριστούν, να διανείμουν και να διαμορφώσουν τα διαθέσιμα μέσα τους (κοινούς πόρους, χρόνους και χώρους). Η έννοια-κλειδί είναι εδώ η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη δεν προϋποτίθεται, αλλά χτίζεται μέσα από τις ενέργειες των ατόμων.

Η Silke Helfrich περιγράφει τις ενέργειες αυτές, χρησιμοποιώντας πολλά πρακτικά παραδείγματα. Μας παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι στον κόσμο των Commons, μας δείχνει τι σημαίνει να σκέφτεται κανείς «ως Commoner» και μας παρουσιάζει εργαλεία που βοηθούν να συνδέσουμε μεταξύ τους την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη ζωντάνια.

H Silke Helfrich (* 1967) είναι ανεξάρτητη συγγραφέας, ερευνήτρια της κοινότητας Commons και ακτιβίστρια. Είναι συνεκδότρια, συν-συγγραφέας και συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, μεταξύ των οποίων: «Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος» (2009), «Commons: Για μια νέα πολιτική πέρα από την αγορά και το κράτος» (2012) και «Δωρεάν, δίκαιο και ζωντανό» The Power of the Commons» (2019, με τον David Bollier). H Silke Helfrich είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Commons Strategies και του Ινστιτούτου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Kάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να εγγραφείτε.