H Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance, Transition | Enter Communities of Body είναι μια πρωτότυπη ιδέα και συνεργασία του Καλλιτεχνικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας, με το Goethe-Institut Athen και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το Flux Laboratory Athens, την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου και την ευγενική υποστήριξη μέρους του residency απ’ το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Μπουκαβού (Κονγκό).

Οι καλλιτέχνες χορού, Blaise Mangitukulu από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Emilie Vaudou από τη Γαλλία, Μαριλένα Σιταροπούλου από την Ελλάδα και Patricia Woltmann από τη Γερμανία εργάστηκαν με τις κοινότητές τους κατά το διάστημα 16/11- 20/12/2020 διαδικτυακά, από απόσταση και από κοντά και συνεργάστηκαν μεταξύ τους από τον τόπο, όπου κατοικούσαν και εργάζονταν αυτό το διάστημα, τη Μπουκαβού, το Παρίσι, την Αθήνα, το Λονδίνο και το Βερολίνο αντίστοιχα.

Δημιούργησαν 4 έργα σε εξέλιξη και 4 εργαστήρια. Οι βασικοί πυλώνες αναφοράς τους ήταν το Community Dance (Χορός της Κοινότητας), οι έννοιες της Κοινότητας, της Μετάβασης, της Ευρω-Αφρικανικής Ανταλλαγής, καθώς και η χρήση ευρέως διαδεδομένων ψηφιακών μέσων στην καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία.

«Αυτό είναι ένα μοίρασμα. Το μοίρασμα μιας πολύτιμης περιόδου σύνδεσης. 46 άνθρωποι, 2 ήπειροι, 5 χώρες, άνθρωποι που συμμετείχαν στις δράσεις διαδικτυακά και οι κοινότητές τους. Από κοντά, από απόσταση, χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένα ψηφιακά μέσα. Μια μικρή κοινότητα συνδέεται μέσω του χορού με κάθε τρόπο. Μια ομάδα από κοινότητες χορεύουν και αλλάζουν τον κόσμο.

Ο Χορός της Κοινότητας (Community Dance) για εμάς είναι χορός για την κοινότητα, από την κοινότητα, με την κοινότητα. Μια σωματική εξερεύνηση και διακήρυξη της δημοκρατίας. Επίσης, για εμάς η Καλλιτεχνική Φιλοξενία (Artists’ Residency) δεν έχει πρωταρχικό σκοπό την παραγωγή ολοκληρωμένου αποτελέσματος.

Η καρδιά της είναι αυτή ακριβώς η σύνδεση και η εξερεύνηση. Εντάξαμε την χρήση των ευρέως διαδεδομένων ψηφιακών μέσων ως εργαλείο και ως μέσο, περισσότερο θέλοντας να προκαλέσουμε τη συζήτηση για το τί σημαίνει αυτό, παρά για να επιδείξουμε τον τρόπο να υλοποιηθεί μια διεθνής καλλιτεχνική φιλοξενία χορού της κοινότητας στη διάρκεια πανδημίας. Δεν μας ένοιαξε η πρωτοτυπία. Η έννοια μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα η τρυφερότητα των κοινοτήτων που μοιράζονται ως κοινό τόπο το σώμα και συναντιούνται.

Στον μικροϊστότοπο kinitiras.com μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα έργα, τους συντελεστές, τη διαδικασία, αλλά και το βίντεο της εκδήλωσης Works in Progress + Meet the Artists που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2020, μια συγκινητική συνάντηση έπειτα από μήνες δουλειάς εν μέσω πανδημίας.

Οι κοινότητες χορεύουν και αλλάζουν τον κόσμο. Καλωσορίζουμε όλα τα σώματα και δεν ξεχνάμε να χορεύουμε», σημειώνει με αφορμή την διαδικτυακή πρεμιέρα της ταινίας ο Χρήστος Πολυμενάκος, καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος.

Έργα σε εξέλιξη

Kivuvu (Ελπίδα) Από τον Blaise Mangitukulu (DRC). Ένας χορός που συνδέει την παράδοση του Κονγκό με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις, μιλώντας για την ελπίδα που δεν χάνεται ούτε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

WithOut (ΜεΔίχως) Από την Emilie Vaudou (FR). Tο ταξίδι μιας ξένης που δίνει το όνομά της σε μια ήπειρο και ανθρώπους που γίνονται ψάρια.

dislocated angle (εκτοπισμένη ματιά) Από την Patricia Woltmann (DE). H διερεύνηση της μετάβασης στον χώρο του αγνώστου με εργαλείο το σώμα.

SANGO – Ένα ντοκιμαντέρ χορού Από τη Μαριλένα Σιταροπούλου (GR) Ένα ντοκιμαντέρ χορού για τη διαδικτυακή συνεργασία και τον λεκτικό και χορευτικό διάλογο ανάμεσα σε δύο χορεύτριες από την Ευρώπη και την Αφρική.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα σε εξέλιξη εδώ

Εργαστήρια για το κοινό

QUI ÊTES VOUS (Ποιοι είστε εσείς;) Mε τον Blaise Mangitukulu,
Ελπίδα που δεν χάνεται, ούτε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες

Will you grant me this dance? (Θα μου χαρίσετε αυτόν τον χορό;) Mε την Emilie Vaudou, Ένα απρόβλεπτο διαδικτυακό πάρτι.

SANGO: Ο Θεός του Κεραυνού, Με την καθοδήγηση της Μαριλένας Σιταροπούλου και τη συνεργασία στη διδασκαλία της Κορίνας Κόκκαλη και της Jessica Onyunyechi Anosike. Χορός με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Αφρική

dislocated angle (εκτοπισμένη ματιά) Με την Patricia Woltmann, Το σώμα ως εργαλείο για διερεύνηση της συνθήκης της μετάβαση

Η ταινία Transition ECB – Η Ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή της πρεμιέρα την Τρίτη 16 Μαρτίου, στις 20:30 και θα είναι προσβάσιμη από τον μικροϊστότοπο kinitiras.com