Μια συγκινητική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας που παρακολουθήσαμε με τα μέλη του Σωματείου Πολιτών “Διάζωμα” τον Απρίλιο 2016 στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης έρχεται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο και μας προσκαλεί όλους με ελεύθερη είσοδο.

Με ποιόν τρόπο μπορεί η παράδοση να είναι σύγχρονη; Πώς σχηματοποιούνται καλλιτεχνικά τα αιώνια βιώματα των ανθρώπων μέσα από φόρμες και στίχους που έρχονται από παλιά; Πώς μπορούν τα τραγούδια της προφορικής παράδοσης ν’ αφηγηθούν την παμπάλαια ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας; Πώς ξακρίζεις απ’ τον πλούτο των τραγουδιών αυτά που συμπυκνωμένα μπορούν να ξετυλίξουν το μίτο μιας αφήγησης; Πώς μπορούν όλα τα παραπάνω ν’ αποτελέσουν μια θεατρική πράξη; Τέτοια ερωτήματα αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της μουσικής παράστασης «Του Κύκλου τα Γυρίσματα».

Η πρόκληση ήταν διπλή: από τη μια η επί σκηνής απόδοση των παραπάνω αναζητήσεων και από την άλλη η πραγμάτωση του εν λόγω εγχειρήματος με παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Η αφηγηματική πλοκή της παράστασης –πλαισιωμένη από λίγα λόγια κι ένα ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη – βασίζεται στο αιώνιο και μοναδικό τρίπτυχο Γέννηση-Έρωτας-Θάνατος, που σημαδεύει και ταλανίζει την ανθρώπινη ζωή από αρχής υπάρξεως του ανθρώπου. Το τρίπτυχο συμπληρώνουν σκηνές όπως ο πόλεμος, το όνειρο, η απώλεια, το νανούρισμα, το παιχνίδι, ο μόχθος και το γλέντι.

Ο Κύκλος γυρίζει μα δεν κλείνει ποτέ. Στην πραγματικότητα δημιουργεί αέναες σπείρες που αιωρούνται στο διηνεκές με φόντο τη σκόνη των αστεριών.

Κατερίνα Μαυροδή – Κοσμάς Μαρκής

Πρόγραμμα

Ο τροχός της μοίρας

1. Ο τροχός της μοίρας, από τον Ερωτόκριτο του Βιντσένζου Κορνάρου – ενορχήστρωση: Χριστόδουλος Χάλαρης

Πόλεμος

2. Ο χορός των μαχαιριών, παραδοσιακό Προποντίδος

Θάνατος

3. O θάνατος του Διγενή, ριζίτικο

Πένθος

4. Το όνειρο του Δημητρού, παραδοσιακό Κωνσταντινούπολης

Μοναξιά

5. Η πέρδικα, παραδοσιακό των νησιών του Β. Αιγαίου

Γέννηση

6. Νανούρισμα, παραδοσιακό

Παιδική ηλικία

7α.Μιαν ημέρα ένας γάτος, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι
7β. Μια γριά μπαμπόγρια, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι
7γ. Παντρεύουνε τον κάβουρα, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι

Μόχθος

8. Σε καινούρια βάρκα μπήκα, παραδοσιακό από την Αγία Ελένη Σερρών

Έρωτας
ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη: Ποιός ειν΄τρελός από έρωτα

9.Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα, παραδοσιακό της Σμύρνης

Γάμος

10.Τα κλάματα, παραδοσιακό πρεβεζάνικο τραγούδι του γάμου

Γλέντι

11.Τα λιανοχορταρούδια, παραδοσιακό της Θράκης

Ορχήστρα:

Στο κλαρίνο ο Γιάννης Σιάρκος, στο λαούτο ο Τάσος Πατσιάς, στο βιολί η Αδαμαντία Θεοφάνους και η Ευαγγελία Θεοφάνους, στη λύρα Πόντου ο Γιάννης Ζήγος, στο νταούλι ο Γιώργος Ζήγος, στο τουμπελέκι ο Αλέξανδρος Σιάρκος

Σόλο τραγούδι: Τάσος Πάκος, Χριστίνα Ζάκα, Ευρύκλεια Τσίμα

Χορωδία:

Ευαγγελία Ζήση, Οσεάν Δρόσου, Νικήτας Μπινέρης, Ηλίας Βερζανλής, Στεφανία Τσίμα, Βασίλης Τσούτσης, Γιώργος Παππάς, Μάριος Πρέντζας, Ιωάννα Παπίρη, Αννίτα Κάλθι, Λάμπρος Βέλιος, Μένια Βασιλάκου, Μυρτώ Κωστόγιαννη, Μυρτώ Τζόκα, Φιλιώ Πουτέτση, Ιουλία Τσίμα, Λάμπης Ζέκιος, Κλεοπάτρα Γεώργα, Ναυσικά Ματέρη, Κώστας Παππάς, Γιάννης Ωρολογάς, Ζωή Μπέλλου, Μαριάννα Βερυκίου.

Πρόσωπα του έργου: Άνδρας ο Μιχάλης Μπάκος, Γυναίκα η Νεφέλη Βερυκίου, Νύφη η Ελεονώρα Τουμανίδη

Ομάδα ηχοληψίας- Φωτισμοί: Κώστας Φώτος, Βάσω Κατωγιάννη, Μελίνα Παπασταύρου, Κατερίνα Σαρδελή

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κοσμάς Μαρκής

Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Μαυροδή