Με αφορμή τη διαφορετική αυτή χρονιά της ιστορικής εθνικής Επετείου, του εγκλεισμού και της αυτογνωσιακής διαδικασίας που προέτρεψε σε κατά μόνας ασκήσεις επιτόπιας και μεταφορικής πατριδογνωσίας, γεννήθηκε και εξελίχθηκε το αφήγημα Του Κάμπου.

Σκαλωμένο στον Ασπροπόπταμον, τον μεσαιωνικά ονοματισμένο ποταμό Αχελώο, το αφήγημα Του Κάμπου αρθρώνει εγκάρσιες συντεταγμένες, υπενθυμίζει αρχαίους μύθους και ιστορικά περιστατικά, εγκαλεί σε προσωπικά οπτικά οδοιπορικά, σε στιγμές προσευχής και αλληγορίας, σε ιστορίες αγάπης και σκότους, σε παιάνες νίκης και θρήνους οδυρμού. Στοχεύει στην ανθρώπινη συμφιλίωση με το νερό και το χώμα και με το δέρμα και με τα κόκκαλα της ιστορίας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, προσκαλεί δεκατρείς σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν διαφορετικούς οπτικούς και σημειολογικούς κώδικες και πλαστικά μέσα, να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με κυριολεκτικές και συμβολικές αναφορές σε γεωγραφικές συντεταγμένες και μεταφορικές σημειώσεις εδάφους που παραπέμπουν και ψηλαφούν την ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώργος Καζάζης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Λάβδας, Ειρήνη Ματσούκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κατερίνα Μερτζάνη, Τάσος Μισούρας, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ράνια Ράγκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Θεοδώρα Τσιάτσιου και Μανώλης Χάρος.

* Η χρήση μάσκας και η απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου είναι απαραίτητη στον εκθεσιακό χώρο.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Rania Rangkou, From Narratives (2021), acrylics on canvas, 50 x 60 cm