Το Μουσείο Μπενάκη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκαινιάζουν την Πέμπτη …

14 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20:00, στο Κτήριο οδού Πειραιώς, την έκθεση “ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ – Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων”.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, την ίδια μέρα στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση.

Η διοργάνωση της έκθεσης και της ανοιχτής συζήτησης καθώς και η έκδοση τεύχους γίνονται στο πλαίσιο της προβολής του Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων ενός σταδίου για τη Μελέτη “κατασκευής- τοπόσημου” επί της κεντρικής προβλήτας που προβλέπεται στη Ζώνη Ανάπλασης Ι του Φαληρικού Όρμου Αττικής.
Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της πόλης της Αθήνας αποτελεί άξονα προτεραιότητας, δεδομένης της περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας του για την ενίσχυση του ρόλου της πόλης ως Μεσογειακής Πρωτεύουσας. Ο Φαληρικός Όρμος, ιδιαίτερα, εντάσσεται στους αναπτυξιακούς άξονες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο του Φαληρικού Όρμου με άξονες πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού και αναψυχής.

Αντικείμενο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού είναι η δημιουργία μιας κατασκευής που θα λειτουργεί ως τοπόσημο (landmark) εντός θαλάσσης, επί της κεντρικής προβλήτας στον Άξονα Πολιτισμού του σχεδιαζόμενου Πάρκου και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον χώρο και την πόλη και ιδιαίτερο πόλο έλξης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι 28 συμμετοχές στο Διαγωνισμό, με σχέδια, κείμενα και μακέτες.

Στην ανοιχτή συζήτηση θα γίνει συνοπτική παρουσίαση της Μελέτης Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που αφορά στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου, παρουσίαση των 3 βραβευμένων μελετών του Διαγωνισμού από τις ομάδες εκπόνησής τους, καθώς και τοποθετήσεις της Διοργανώτριας Αρχής, των μελών της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού και των Τεχνικών Συμβούλων.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 και θα προηγηθεί των εγκαινίων που θα λάβουν χώρα στις 20:00.

φωτογραφίες: 1. 1ο βραβείο, 2. 2ο βραβείο, 3. 3ο βραβείο