Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ (Tom Stoppard), ο οποίος κέρδισε ένα Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα για το σενάριο της ταινίας “Ερωτευμένος Σαίξπηρ”, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε το πρακτορείο καλλιτεχνών United Agents, που τον εκπροσωπεί.
Ο Τομ Στόπαρντ πέθανε ήσυχα, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του, στο σπίτι του στη νοτιοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρακτορείου United Agents.
Σχετικά με τον Τομ Στόπαρντ
Ο Τομ Στόπαρντ (Tom Stoppard) ήταν Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, τσεχικής καταγωγής.
Γεννήθηκε στο Ζλιν, μια μικρή πόλη της Τσεχοσλοβακίας ως Τόμας Στράουσλερ στις 3 Ιουλίου 1937. Η οικογένεια του για να γλιτώσει από την ναζιστική εισβολή διέφυγε στην Σιγκαπούρη. Μετά την ιαπωνική εισβολή, ο πατέρας του παρέμεινε και σκοτώθηκε, αλλά η μητέρα του Στόπαρντ και οι δύο γιοι της διέφυγαν στην Ινδία, όπου το 1946 παντρεύτηκε έναν Βρετανό αξιωματικό, τον Κένεθ Στόπαρντ. Λίγο αργότερα η οικογένεια πήγε να ζήσει στην Αγγλία. Ο Τομ Στόπαρντ – είχε υιοθετήσει το επώνυμο του πατριού του – εγκατέλειψε το σχολείο και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1954 στο Μπρίστολ. Άρχισε να γράφει θεατρικά έργα το 1960, αφού μετακόμισε στο Λονδίνο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το πρώτο του θεατρικό έργο, A Walk on the Water (αργότερα μετονομάστηκε σε Enter a Free Man), μεταδόθηκε το 1963 στο ITV. Αλλά το έργο που πραγματικά εκτόξευσε τη φήμη του, ήταν το «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι Νεκροί», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1966 και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 1967.
Ως σεναριογράφος ,συνέγραψε το δυστοπικό φανταστικό μυθιστόρημα “Brazil” του Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam), έγραψε μεγάλο μέρος των διαλόγων για το “Indiana Jones and the Last Crusade” και έκανε διασκευές σε έργα των Τζον λε Καρέ (John Le Carre), Λέων Τολστόι (Tolstoy) και Ρόμπερτ Χάρις ( Robert Harris) για την οθόνη. Συνέγραψε επίσης το “Shakespeare in Love” και μοιράστηκε το 1998, το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.
Χρίστηκε ιππότης για τη συμβολή του στο θέατρο από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ το 1997 και του απονεμήθηκε το Τάγμα της Αξίας το 2000.
Στις 29 Νοεμβρίου 2025, ο Στόπαρντ πέθανε στο σπίτι του στο Ντόρσετ της Αγγλίας, σε ηλικία 88 ετών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia
Κεντρική εικόνα θέματος: Στιγμιότυπο από το βίντεο “Leopoldstadt: Tom Stoppard in Conversation with Daniel Kehlmann”, The 92nd Street Y, New York, via YouTube