Η αληθινή ιστορία του Φινλανδού καλλιτέχνη Τούκο Λαακσόνεν ή όπως έγινε παγκοσμίως γνωστός από το ψευδώνυμό του Tom of Finland, αποτυπώνεται στη βραβευμένη με FIPRESCI ομώνυμη ταινία του Ντόμε Καρουκόσκι και θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου σε διανομή Filmcenter Τριανόν.

Μια ταινία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει.

Σύνοψη

Ο Τούκο Λαακσόνεν επιστρέφει σπίτι του στο Ελσίνκι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αντιμετωπίζει την πίεση της κοινωνίας η οποία καταδιώκει τους ομοφυλόφιλους. Βρίσκει καταφύγιο στην τέχνη του η οποία θα τον ταξιδέψει μέχρι την Αμερική και θα γίνει άθελά του ένας από τους πιο επιδραστικούς μαχητές για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας με το ψευδώνυμο «Tom of Finland».

Ατάκες του Tom of Finland

«Ξέρω ότι οι «βρώμικες» ζωγραφιές μου δεν θα φιλοξενηθούν ποτέ στο Λούβρο, αλλά θα ήταν καλό εάν –θα ήθελα να πω «όταν», αλλά καλύτερα να πω «εάν»- ο κόσμος μας μάθει να αποδέχεται όλους τους διαφορετικούς τρόπους αγάπης, τότε ίσως θα μπορούσα να έχω μια θέση σε μια από τις μικρότερες αίθουσες του Λούβρου.»

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να διασφαλίσω ότι οι άντρες που ζωγραφίζω να κάνουν σεξ είναι περήφανοι άντρες και κάνουν χαρούμενο σεξ!»

«Οι ζωγραφιές μου είναι για άντρες που μπορεί να έχουν βιώσει την καταπίεση και νιώθουν ότι έχουν αποτύχει στη ζωή τους. Θέλω να τους ενθαρρύνω. Θέλω να ενθαρρύνω αυτή τη μειονότητα, να τους πω να μην τα παρατήσουν, να είναι θετικοί για την ύπαρξή τους.»

«Αν δεν έχω στύση όσο ζωγραφίζω, τότε ξέρω ότι δεν είναι καλό.»

Credits

Σκηνοθεσία: Dome Karukoski

Σενάριο: Aleksi Bardy

Ηθοποιοί: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky

Διάρκεια: 116’