Ο ΣΚΑΪ και η Eurobank με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων οργανώνουν για τρεις μέρες στο Σύνταγμα Το χωριό της Ανακύκλωσης. Οι μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης θα εγκαταστήσουν περίπτερα όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τη χρησιμότητα, τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν εννέα συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης, με περίπτερα που θα λειτουργούν ως εξής: Παρασκευή 20/11 10.00 – 20.00, Σάββατο 21/11 10.00 – 18.00 και Κυριακή 22/11 10.00 – 15.00.

Παράλληλα, θα πραγματοποιείται και τις τρεις ημέρες υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με συνεργασία της Ελληνικής Lomographic Εmbassy και της gallery Μ55. Οι εξι φωτογράφοι που lomo-γραφούν για τo περιβάλλον: Ηλίας Κοσίντας, Αθηνά Καζολέα, Μαρίλη Κωσταντινοπούλου, Γιώργος Κουβαράς, Γιάννης Φουντουλάκης, Στεφανία Μιζάρα.

Οι lomo-φωτογραφίες δίνουν μια άλλη διάσταση στην οπτική αντιμετώπιση των απορριμμάτων, από τους σκουπιδοντενεκέδες της Αθήνας, στις χωματερές και τα κέντρα ανακύκλωσης, ακολουθώντας το σλόγκαν Reduce, Re-use, Recycle.

Ακόμη, τα παιδιά θα μπορούν να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν την ανακύκλωση μέσα από έξυπνα δρώμενα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο χώρο του Συντάγματος η ομάδα «Φτου ξελευθερία» από τις 10.00-14.00 υλοποιώντας το πρόγραμμα «παίζουμε περιβάλλον;» Στόχος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα όπως η ανακύκλωση και η πολυτιμότητα του νερού.

Τη σκυτάλη αμέσως μετά παίρνει το«ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της ανακύκλωσης» που παρουσιάζει από τις 14.00 έως τις 20.00 η Ψυχαγωγική Εκπαιδευτική Δράση.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου από τις 10.00 έως τις 15.00 η TRASH ART δημιουργεί …θησαυρούς από τα σκουπίδια. Τα παιδιά μαζί με παιδαγωγούς και καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα από ανακυκλώσιμα υλικά και θα συνθέσουν την πόλη που θέλουν και ονειρεύονται να ζήσουν, μέσα από μια πρωτότυπη κατασκευή.

Την ίδια μέρα από τις 15.00 -18.00 θα γίνεται ανταλλαγή λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας. Την ενέργεια κάνει το σύστημα Φωτοκύκλωση.

Τέλος, την Κυριακή 22 Noεμβρίου από τις 11.00-13.00 το θέατρο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» της Μαίρης Ιγγλέση παρουσιάζει το έργο «Από που παν στο Σκουπιδο…Πρασινιστάν».

Θέμα της παράστασης είναι η ανακύκλωση, η προστασία του δάσους και η ισορροπία της φύσης. Στόχος τους η ευαισθητοποίηση των παιδιών για την εμπέδωση του θέματος.

Επίσης το Σάββατο 21 Νοεμβρίου όσοι επιθυμούν θα μπορούν να παραδίδουν βιβλία που δεν χρειάζονται. Τα σημεία όπου θα συγκεντρώνονται τα βιβλία από το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης» είναι στο Σύνταγμα ,στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά. Κάποια από τα βιβλία θα προωθηθούν για τη δημιουργία βιβλιοθηκών.

Τα σημεία που έχουν οριστεί είναι τρία: Στο Δημαρχείο Γλυφάδας (Άλσους 15) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από τις 8.00 το πρωί έως τις 14.00, στο Δημαρχείο Κηφισιάς (Διονύσου& Μυρσίνης) από τις 8.00 το πρωί έως τις 14.00 και τέλος, στο Σύνταγμα από τις 10.00-18.00 στο «χωριό της Ανακύκλωσης» θα μπορούν να φέρνουν βιβλία όσοι επιθυμούν.