Στο Χρονικό της Λήμνου, η μακραίωνη ιστορία ενός σχετικά άγνωστου και κάπως αγνοημένου μέχρι πρόσφατα νησιού του Αιγαίου μετατρέπεται σε συναρπαστικό αφήγημα, ένα πραγματικό χρονικό για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες θα βρουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική ζωή, την τέχνη και την πνευματική δημιουργία του νησιού διαχρονικά, από τις πρώτες νομαδικές εγκαταστάσεις κατά την ύστερη Παλαιολιθική περίοδο (περ. 10.500 π.Χ.), μέχρι σήμερα: με εκτενείς αναφορές στις προϊστορικές πόλεις της Πολιόχνης και της Μύρινας, στο σημαντικό Κουκονήσι, την Ηφαιστία και το Καβείριο κατά την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο (7ος-4ος αι. π.Χ.), τη Λήμνο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τη Λήμνο ως Βυζαντινή, Βενετική, και Οθωμανική κτήση, αλλά και τις περιπέτειες του νησιού και των κατοίκων του από την απελευθέρωση του 1912-13 και μετά.

Αναδεικνύεται, τέλος, η Λήμνος του σήμερα: τόποι ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, αλλά και τοποθεσίες φυσικού κάλλους, γεωλογικά μνημεία και θέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, παραλίες και παραδοσιακοί οικισμοί. Ακόμη, γίνονται αναφορές στην άυλη και την γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, αλλά και τη μουσική και χορευτική παράδοση που αναβιώνει ώς τις μέρες μας.

Δημήτρης Πλάντζος

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και με καταγωγή από τον Κορνό της Λήμνου, ο Δημήτρης Πλάντζος είναι σήμερα καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πτυχίο στην ιστορία και την αρχαιολογία από την Αθήνα, και μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στην κλασική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει στο ενεργητικό του πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε θέματα αρχαίας ελληνικής τέχνης, αρχαιολογικής θεωρίας, και πολιτισμικών σπουδών. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επιμελητής συλλογών και εκθέσεων στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Μονογραφίες και μελέτες του έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Oxford University Press στην Αγγλία, Wiley-Blackwell στις Η.Π.Α., και Κατάρτι, Αλεξάνδρεια, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, και Νεφέλη στην Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις Καπόν κυκλοφορούν δύο ακόμη βιβλία του: Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία, 1200-30 π.Χ. (2016), και Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο (2018).