Φέτος, συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του παλαιότερου ελληνικού συμφωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτής της σημαντικής επετείου, η Ορχήστρα αποτίνει φόρο τιμής στον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας δύο διάσημα έργα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανεκτίμητης αξίας του συνθετικού έργου του Χατζιδάκι, που σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολεμική μουσική μας ζωή, ο ίδιος είχε στενούς δεσμούς με την Κ.Ο.Α., της οποίας διετέλεσε Διευθυντής κατά την περίοδο 1976-1982.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925-1994)
Το Χαμόγελο της Τζοκόντας
Όρνιθες

Συντελεστές

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Πουλίτση, υψίφωνος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος
Μουσικοί: Βιβή Γκέκα μαντολίνο, Στάθης Μαυρομάτης σαξόφωνο, Βίκυ Στυλιανού τσέμπαλο, Γιώργος Τοσσικιάν κιθάρα, Αριστείδης Χατζησταύρου κλασική και ηλεκτρική κιθάρα
Με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας Rosarte
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Το σχόλιο της Χριστίνας Πουλίτση

Ο ίδιος ο Χατζιδάκις συνήθιζε να λέει «Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα. Τέχνη, τεχνική και βιώματα». Οι άριες της Αηδόνας από τις Όρνιθες απαιτούν μία ευέλικτη λυρική γραμμή με το αντίστοιχο ηχόχρωμα, διαθέτοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ελαφρότητα της φωνής της κολορατούρας.

Θα έλεγα πως ταιριάζουν απόλυτα στο είδος της φωνής μου και μου είναι μεγάλη χαρά να ευχαρίστηση να τις ερμηνεύω.

Η μουσική του Χατζιδάκι κατείχε πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου καθώς μεγάλωσα με αυτήν. Οι γονείς μου φρόντιζαν πάντα να ακούγονται οι μελωδίες του στο σπίτι μας. Η ερμηνεία δε του συγκεκριμένου έργου στο υποβλητικό θέατρο του Ηρώδου Αττικού κάτω από την εμβληματική παρουσία του Παρθενώνα μου προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό και δέος. Είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω Χατζιδάκι και ανυπομονώ πολύ γι’ αυτό.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διαθέτει το επίπεδο και την επαγγελματικότητα μίας διεθνούς Ορχήστρας. Θεωρώ πως υπό την διεύθυνση του Μαέστρου μας Λουκά Καρυτινού έχει αποκτήσει μία νέα δυναμική και ποιότητα. Η κάθε μου συνεργασία με την Ορχήστρα αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία , την οποία διατηρώ ως παρακαταθήκη στην καρδιά μου.

Το σχόλιο του Τάση Χριστογιαννόπουλου

Η μουσική, κάθε μουσική και πολύ περισσότερο η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι δεν είναι πρόκληση ούτε έχει «δυσκολίες». Είναι πρόσκληση, πρόσκληση ερωτική, πρόσκληση σχέσης με τον άλλον και με τον ίδιο μας τον εαυτό, τον φανερό αλλά κυρίως τον κρυφό, τον μυστικό. Αυτή είναι η δυσκολία της ουσιαστικά, να αφεθείς, να παραδοθείς σε μία Τζοκόντα και στο αινιγματικό της χαμόγελο. Να τολμήσεις να πετάξεις με τη φαντασία του Αριστοφάνη στον κόσμο των πουλιών, ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους και να επιτρέψεις να σου φανερωθούν αισθήσεις και συναισθήματα παιδικά, εφηβικά, ενήλικα, ανθρώπινα και ερωτικά.

Τι ωραιότερο από το να ζήσεις αυτή την τόλμη μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μια κοινωνία πολύχρονη, κοινωνία ανθρώπων, ήχων και ονείρων. Και αυτή η κοινωνία με οδηγό τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό που γνωρίζει με πείρα να ξεδιπλώνει και να αποκαλύπτει τις μουσικές ποιότητες κάθε μουσικού που συναντά και με το θεσπέσιο κελάηδισμα της Χριστίνας Πουλίτση και τα τιτιβίσματα τριών χορωδιών.

Μια ερωτική λοιπόν συνάντηση ένα βράδυ του Ιουλίου κάτω από την Ακρόπολη… Τι πιο όμορφο…

Το σχόλιο του μαέστρου Λουκά Καρυτινού

H μουσική των Ορνίθων με σημάδεψε από την παιδική μου ηλικία και με συνοδεύει μέχρι τα σημερινά χρόνια. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι από τους πιο γοητευτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πιστεύω ότι παρέδωσε μαθήματα ήθους και αισθητικής.

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για το 2022