Το καλοκαιρινό και υβριδικό 23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, με προβολές σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη αλλά και online για χρήστες σε όλη την Ελλάδα. Το WWF Ελλάς θα είναι για ακόμα μια χρονιά παρόν, απονέμοντας το Βραβείο WWF Ελλάς στην καλύτερη ταινία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Δημιουργοί από όλο τον κόσμο φέρνουν σε πρώτο πλάνο την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και με τις ταινίες τους αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που πληρώνει η ανθρωπότητα. Μέσα από αλήθειες που σχετίζονται με παγκόσμιες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, και μέσα από τη διερεύνηση της περίεργης σχέσης μας με τον χρόνο, της ανάγκης έως και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων και των έντονων αντιθέσεων μεταξύ του φυσικού και του αστικού τοπίου, οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ συνδυάζουν τον ρεαλισμό και την τέχνη και δημιουργούν έργα που ξεπερνούν το πλαίσιο του οικολογικού ντοκιμαντέρ.

Την κριτική επιτροπή για την απονομή του Βραβείου WWF Ελλάς, αποτελούν φέτος ο Andrea Bonetti, φωτογράφος άγριας φύσης και βιολόγος, ο JoakimOdelberg, βραβευμένος κινηματογραφιστής άγριας φύσης και influencerσε θέματα περιβάλλοντος στις σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ο Ιάσονας Κάντας, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας και κινητοποίησης στο WWFΕλλάς.

Το WWFΕλλάς συμμετέχει επίσης στο Φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ «Από την Κύθνο», το οποίο προβάλλεται στην ενότητα «Πλατφόρμα». Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Χρήστου και της Λίας, οι οποίοι ζουν στην Κύθνο και εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τη θάλασσα. Είναι μαζί όταν η θάλασσα είναι γαλήνια και παραμένουν μαζί ακόμα και όταν γυρίζουν με τα δίχτυα άδεια. Κάτι που σήμερα συμβαίνει όλο και πιο συχνά. Με όραμα κάτι καλύτερο για εμάς και για τις γενιές που θα έρθουν, παλεύουν για μια βιώσιμη αλιεία και μια θάλασσα ζωντανή. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας Fish Forward για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.