Η ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων του, συνδέθηκε στενά με τον άνθρωπο και δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο. Φέτος κλείνουν δυο χρόνια από την αναπάντεχη απώλεια του σπουδαίου κινηματογραφιστή και το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του προβάλλοντας την ταινία Το βλέμμα του .

Στην – βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών – ταινία ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια.  Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α., που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο.

Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ προτείνει στο κοινό του εκδηλώσεις και αφιερώματα που τιμούν τη μνήμη του:  Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει στην Αθήνα ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου 2014 και καλεί τους θεατές να δουν το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού μέσα από τα μάτια των νέων. Επιπλέον την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην πλατεία Συντάγματος  θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή προβολή σε μεγάλη οθόνη του ντοκιμαντέρ Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μια εκδήλωση που γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το αφιέρωμα απευθυνθείτε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας Το βλέμμα του Οδυσσέα στο Ολύμπιον, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις εκδόσεις για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε ειδική τιμή στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.