Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση “FOFIS, Berlin – Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969 – 1997” την οποία επιμελήθηκαν ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

 

Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ της Φώφης Ακριθάκη, το οποίο για είκοσι χρόνια αποτέλεσε ένα από τα πιο ονομαστά “στέκια” όχι μόνο του Βερολίνου αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Fofis και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, οπότε και εγκαινιάζεται, έως τις 3 Νοεμβρίου 2013.

 

Από το 1972 μέχρι το 1997 η πληθωρική προσωπικότητα της κοσμοπολίτισσας Φώφης Ακριθάκη συγκέντρωνε γύρω της κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής. To Fofi’s θα παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του όχι μόνο το στέκι, το ραντεβού, ένας τόπος συναναστροφής, ένα κορυφαίο ρεστοράν του Βερολίνου αλλά και ένα σημείο συνάντησης και ατελείωτων συζητήσεων σε μια εποχή και μια πόλη που ξαναγραφόταν η ιστορία της Ευρώπης.

 

Η Φώφη Ακριθάκη φτάνει στο Βερολίνο με τον σύζυγό της Αλέξη Ακριθάκη, υπότροφο της DAAD εκείνη την εποχή, το 1969. Το 1972 ανοίγει το ελληνικό εστιατόριο Αχ Βαχ με τον αυστριακό καλλιτέχνη Michel Würthle και τον Oswald Weiner, το οποίο διακοσμεί ο Αλέξης Ακριθάκης. Το 1976 πια μαζί με τους Κώστα Κασάμπαλη και Βασίλη Κουράφαλη ανοίγει το περίφημο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ, στο οποίο κατευθείαν αρχίζουν να συχνάζουν καλλιτέχνες που η Φώφη Ακριθάκη έχει γνωρίσει ήδη από το Αχ Βαχ αλλά και από τον κύκλο του Αλέξη Ακριθάκη που λόγω της DAAD είχε επαφές σχεδόν με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δούλευαν στο Βερολίνο τότε. Το ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ θα κλείσει το 1996 και ένα χρόνο αργότερα η Φώφη Ακριθάκη θα γυρίσει μόνιμα πια στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί της έργα καλλιτεχνών και αντικείμενα, αναμνήσεις και ντοκουμέντα που μεταφέρουν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του Fofi’s και του Βερολίνου του ’70, του ’80 και του ’90 στη σημερινή Αθήνα.

 

Στην έκθεση FOFI’S, Berlin – Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969-1997, παρουσιάζονται ντοκουμέντα από τη λειτουργία του εστιατορίου και έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Χρήστο Μπουρονίκο, Γιάννη Κουράκη, Rebecca Horn, Robert Rauschenberg, Francis Bacon, Robert Wilson, Ed Kienholz, Γιάννη Κουνέλλη, Thierry Noir, Markus Lüpertz, Günter Brus, Michel Würthle, Λίζη Καλλιγά, Jakob Mattner, Heiner Müller, Thomas Brasch, Wolfgang Rihm, Bernd Koberling, Lucio Fanti, Takis, Oswald Wiener, Gerhard Rühm, Dieter Roth, Hermann Nitsch, Martin Kippenberger.

 

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης η εγκατάσταση του Αλέξη Ακριθάκη “Μπάρ”. Το “Μπαρ” φέρει την εμπειρία του Ακριθάκη του νυχτερινού Βερολίνου, όπου το μπαρ είναι ο τόπος στον οποίο ο κόσμος γνωρίζεται, συζητάει και επικοινωνεί, ο τόπος στον οποίο φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι ή και άγνωστοι βρίσκονται για να περάσουν καλά χωρίς να έχει σημασία ούτε ποιοί είναι ούτε από που ήρθαν. Ένα σημείο στο οποίο οι άνθρωποι μπορεί να συνδέονται από μια κοινή πεποίθηση έως μια σκέψη της στιγμής. Ο Ακριθάκης παρουσίασε την συγκεκριμένη εγκατάσταση πρώτη φορά το 1981 στη γκαλερί Bernier, όπου το μπαρ να λειτουργούσε επιτρέποντας στον καλλιτέχνη να παρουσιάσει ένα συνολικό έργο, όπου ο χώρος και το έργο γίνονται ένα.

 

Το Μουσείο διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις , μαζί με το εισιτήριο της έκθεσης. Τις ξεναγήσεις θα κάνει ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Ιστορικός Τέχνης & Επιμελητής της έκθεσης, τα Σάββατα 8, 15 και 29 Ιουνίου, 12:00 – 14:00.