Με αφορμή την έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950», η σκηνοθέτρια Μαρία Λεωνίδα πραγματοποιεί στο Μουσείο Ηρακλειδών από τις 6 Φεβρουαρίου 2015 ένα εργαστήριο φωτογραφίας, μέσα από πέντε μαθήματα διάρκειας δυόμιση ωρών το καθένα, για κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται για μια προσωπική ματιά, με ντοκουμενταρίστικο χαρακτήρα, πάνω στο κέντρο της πόλης και τους ανθρώπινους χαρακτήρες της.

Μια επιλεγμένη φωτογραφία (210Χ297 mm) από κάθε συμμετέχοντα θα παρουσιαστεί, με την ευγενική χορηγία της EPSON (εκτύπωση) και του Μουσείου Ηρακλειδών (τοποθέτηση σε πασπαρτού), σε ειδική έκθεση στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Με το πέρας αυτής της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το  αντίτυπο της φωτογραφίας τους, καθώς και βεβαίωση συμμετοχής στο εργαστήριο φωτογραφίας.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν τη δική τους φωτογραφική μηχανή.

Η Μαρία Λεωνίδα είναι σκηνοθέτρια. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την EBU. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση, κι έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δράσεων, «Καρπός».